CIK BiH: Za izbore u BiH planiran budžet oko 8,5 miliona KM

Share

Za provođenje ovogodišnjih Opštih izbora u budžetu BiH namijenjeno je oko 8,5 miliona KM, od čega je za naknade biračkim odborima predviđeno oko četiri miliona, a ostatak za preostale aktivnosti, potvrđeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Iz CIK-a navode da će iz dijela sredstava koja nisu namijenjena za naknade biračkim odborima biti finansirano štampanje glasačkih listića, rad glavnog centra za brojanje, te naknade za lica koja će biti zaposlena u Sekretarijatu CIK-a BiH na određeno vrijeme i po ugovoru o djelu.

“Takođe, ovim sredstvima biće finansirani i distribucija i transport izbornog materijala, slanje izbornog materijala biračima koji glasaju putem pošte, informativne kampanje za birače i druge aktivnosti”, kaže portparol CIK-a Maksida Pirić.

U CIK-u nemaju precizne podatke koliko će koštati određene aktivnosti u vezi sa provođenjem ovogodišnjih izbora. Razlog za to je što se mnoge od usluga nabavljaju putem tendera, pri čemu se bira najpovoljnija ponuda.

U budžetu BiH za 2018. godinu koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH, za finansiranje CIK-a predviđeno je 11,2 miliona KM, što je zbog izborne godine, za 8,4 miliona KM više nego u prošloj godini.

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić ranije je istakla da pravovremeno usvajanje budžeta u parlamentu BiH omogućava provođenje izbora na način kako je to komisija tražila.

U izbornoj godini važno je što ranije početi sprovoditi javne nabavke koje su veoma kompleksne. Ima ih dosta, nekad se radi o međunarodnim tenderima, naročito kad je u pitanju nabavka glasačkih listića”, istakla je Hadžiabdićeva.

Na prijedlog Predsjedništva BiH Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine usvojili su budžet BiH za 2018. godinu u kojem je za finansiranje institucija namijenjeno oko 950 miliona KM, a za servisiranje vanjskog duga nešto više od milijardu KM.