Epsko finale: Roger Federer pobjednik Australian Opena 2018!

Epsko finale: Roger Federer pobjednik Australian Opena 2018!
Share

U finalu Australian Opena Roger Federer je savladao Marina Čilića sa 3:2 u setovima. Ovo je Rogerova 20. Grand Slam titula.

Duel ove dvojice tenisera je ponudio još jedan interesantan meč sa dosta preokreta. Federer je prvi set riješio u svoju korist sa 6:2 bez većih problema, dok je u drugom setu, povratkom Marina, došlo do preokreta i izjednačenja 1:1 u setovima. (7:6 u korist Marina Čilića).

U trećem setu drama se nastavlja. Ipak Federer pokazuje mentalnu snagu i uspijeva napraviti preokret 4:2 u brejkovima, uzimajući servu Čiliću. Od tog momenta set donosi totalnu dominaciju Švicarca koji za manje od 30 minuta set osvaja sa 6:3.

Četrvti set počinje dominacijom Federera. Čak i ubitačne Marinove serve sa brzinom do 217 km/h ne donose punkte Marinu, jer Federer expresnim returnom, igrajući na liniju, uspijeva da dođe do prednosti.  Na drugoj strani, Marin ne uspijeva da parira ubitačnim Rogerovim servama. Ipak, Čilić se vratio u igru i uspijeva izjednačiti na 3:3. I sljedeći brejk Marin rješava u svoju korist (4:3), da bi na kraju osvojio set (6:3) i tako učinio meč neizvjesnim.

Peti set je hičkokova drama. Ipak Roger uspijeva povesti čak sa 3:0. Čilić pravi brejk, ali na kraju je ipak 5:1 za fantastičnog Federera. Federer je sigurnim servisom došao do 6:1 i do 20. Grand slam titule u karijeri.

Nevjerovatna karijera, sa 96 ATP-Titula!

Roger Federer je profesionalni teniser već 21. godinu. Nevjerovatna karijera, sa 96 ATP-Titula i preko 110 miliona dolara osvojenih nagrada. Sa svojih 36 godina zrači nevjerovatnom samopuzdanjem, a na terenu je još uvijek nenadmašan. Njegov tenis mnogi porede sa umjetnošču, zbog virtuoznosti i preciznosti njegove savršene igre.

Kao i uvijek Roger je ostao skroman i jednostavan.

“U ovim zrelijim godinama geledam na stvari puno opuštenije i uživam u tenisu” – kaže skromno najbolji teniser svih vremena.