Reprezentacija BiH u nogometu i dalje bez selektora

Share

Danas se pojavila u medijima informacija da reprezentacija Bosne i Hercegovine u nogometu neće dobiti novog selektora ni na narednoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH. Ovu informaciju je potvrdio i sam NS BIH. Tako da postoje šanse da naredne dvije prijateljske utakmice koje igramo protiv Meksika i SAD-a naše zmajeve vodi trener iz Premijer lige BiH ili neki drugi trener koji već radi u omladinskim selekcijama BiH.

Naredna sjednica IO NS BIH zakazana je za petak, 22. decembra u Zenici, a na njoj će Komisija za imenovanje selektora BiH dostaviti imena kandidata. Ipak, odluku o novom selektoru, kako saznajemo, nećemo dobiti u petak. Kao glavni razlog navodi se što Savez ni s jednim kandidatom nije pričao o finansijskim uslovima.

Komisija ima pravo da razgovara sa potencijalnim kandidatima te da Izvršnom odboru dostavi svoj izvještaj, ali Komisija nema pravo da pregovara o finansijskim uslovima.

Kao glavni kandidati za mjesto nasljednika Mehmeda Baždarevića su Amar Osim i i Robert Prosinečki, dok je ranije od svoje kandidature odustao Meho Kodro. U posljednne vrijeme se spominje Fatih Terim ali sve je izvjesnije da će on sjesti na klupu Turskog velikana Galatasaraya.

Sven Goran Eriksson je uzet isto u razmatranje i sam je izjavio da BiH ima dobru selekciju i da bi volio voditi jednu takvu reprezentaciju. Ipak kao što je slučaj sa Fatih Terimom teško je da NS BIH može odgovoriti financijski i ispuniti njihove uvjete. Pogotovo što se nismo plasirali na svjetsko prvenstvo koje će se održati u Rusiji naredne godine.

Nadamo se da će se ova drama oko izbora selektora što prije riješiti, jer može negativno da se odrazi na pripreme za buduća takmičenja.