Aplikacije: Google Lens dostupan i na iOS uređajima

Share

Nakon što je prošle sedmice aplikacija Google Lens dostupna na Android telefonima, od sada se ona može koristiti i na iOS uređajima.

Google Lens je dostupan uz aplikaciju Google Photos na iOS telefonima, a podrazumijeva identifikaciju objekata, građevina i lokacija na slikama uz pružanje dodatnih informacija o njima uz detalje koji mogu biti od pomoći kao što su brojevi telefona, adresa i radno vrijeme.

Aplikacije se može koristiti također za prepoznavanja knjiga, slika u muzejima, biljaka i životinja.

Google Lens omogućuje dodavanje događaja u kalendar sa pozivnicom, slikanje vizitkartica, memorisanje brojeva telefona, adresa i imena ljudi.

Dodavanje slika u kontakte je nešto što je nedavno Microsoft omogućio svojim Pixel telefonima za koje je zapravo karakteristična aplikacija Google Lens.

Google Lens je prošle godine prvi put objavljen na Google razvojnoj konferenciji u naprednoj verziji kada je riječ o prepoznavanju objekata na slici. Suština je da kamera na pametnim telefonima “razumije” šta fotografiše, a nakon toga pruža mogućnost da korisnik otkriva detaljnije informacije bilo da je riječ o nazivu nekog preduzeća, memorisanju određenih kontakata ili upoznavanje svijeta sa druge strane kamere.

Prema informacijama koje je kompanija Google objavila na Twitteru aplikacija Google Lens je od četvrtka primjenjiva na iOS uređajima koji imaju instaliranu najnoviju verziju ove aplikacije.