Anti smartphone: Telefon bez interneta i aplikacija

Share

Američka kompanija Lite predstavila je svoj prvi “anti smartphone”. Riječ je o minimalističkom telefonu bez interneta, aplikacija i ostalih “pogodnosti” koje imaju pametni telefoni.

Početkom marta ove godine, predstavljen je njegov nasljednik Light Phone 2, a u ovom telefonu su odlučili nadograditi originalnu ideju kako bi imao više mogućnosti i postao praktičniji u svakodnevnom životu.

Nedavni skandali sa hakiranjem i brisanjem Facebook profila mogu biti jedan od razloga da oni koji žele odmor od društvenih mreža upravo odaberu Light Phone 2.

Druga generacija Light telefona predstavljena je jednostavnim i elegantnim dizajnom te je slična prethodniku, međutim, razlika je u E-ink ekranu koji ima Light Phone 2. On je osjetljiv na dodir, pruža odličnu vidljivost i malu potrošnju struje.

Telefon je veličine kreditne kartice i tanak samo 6,5 mm. Dobio je 4G podršku i mogućnost slanja tekstualnih poruka, što je zapravo jedna od važnijih funkcija tipičnog telefona.

Osim toga, u ovoj drugoj seriji telefona korisnicima je na raspolaganju i alarm, veći zvučnik, USB-C konektor za punjenje i tipke sa strane koje su namijenjene za navigaciju. Dizajneri su naveli da je telefon još u razvoju i da postoji mogućnost da se u budućnosti dodaju još neke od pametnijih funkciju, ali postoji dilema da li će to zapravo imati smisla.

Pod tim novim funkcijama naveli su vrijeme, navigaciju, glasovne upute i digitron.
Light je do sada skupio 1,24 miliona dolara na Indiegogo kampanji, što je zapravo više nego su planirali, a u prodaji bi ga trebali očekivati naredne godine.