FB Šef Zuckenberg o promjenama: Previše je senzacionalizma i dezinformacija

FB Šef Zuckenberg o promjenama: Previše je senzacionalizma i dezinformacija
Share

Već od sljedeće nedjelje, najavljuje Zuckenberg, News Feed – ključni proizvod kompanije na tom području, davaće prednost kvalitetnim vijestima pred onima koje objavljuju manje vjerodostojni izvori.

“Previše je senzacionalizma, dezinformacija i podijeljenosti u današnjem svijetu”, ocjenjuje on, dodajući da “društvene mreže omogućuju ljudima plasiranje informacija brže nego ikada”.

Izmišljene informacije i lažne vijesti uzele su toliko maha na društvenim mrežama da je čak i poslovno “povučeni” Mark Zuckerberg izišao u javnost i najavio žestoku borbu protiv širenja laži na Facebooku. “Svi znamo da ljudi žele tačne informacije”, napisao je Zuckerberg na Facebooku.

Zato je važno, smatra on, da svaki korisnik istakne kvalitetnu informaciju, ali je isto tako naglasio da je “goruće pitanje na koje pokušavamo odgovoriti – kako odlučiti koji su izvori informacija vjerodostojni”.

Najbitnije je što je Zuckerberg je i dalje oprezan što se tiče cenzure.

“Ne želimo postati arbitri istini, ali ćemo se oslanjati na zajednicu korisnika i treće strane kojima vjerujemo”, piše Zuckerberg.

Kompanija koja ima više od dvije milijarde korisnika kaže da će između ostalog koristiti ankete kako bi utvrdila koje medijske kuće korisnici Facebooka smatraju verodostojnima.

“Ta novina neće promijeniti količinu informacija koju ćete vidjeti na Facebooku. To će samo promijeniti ravnotežu informacija u korist izvora koje se smatra vjerodostojnima”, kaže Zuckerberg.

Već od sljedeće nedjelje, najavljuje on, News Feed – ključni proizvod kompanije na tom području, davat će prednost kvalitetnim vijestima pred onima koje objavljuju manje vjerodostojni izvori.