Julian Assange dobio ekvadorsko državljanstvo

Julian Assange dobio ekvadorsko državljanstvo
Share

Assange je, na svoj zahtjev, postao naturalizirani državljanin Ekvadora 12. decembra 2017, potvrdila je ministrica vanjskih poslova te države Maria Fernanda Espinosa.

Ekvador je dao državljanstvo osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji od 2012. godine živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako ga britanske vlasti ne bi uhapsile, javljaju britanski mediji.

Dodala je i kako želi da se sa Britanijom postigne “dostojanstveno i pravedno” rješenje za njegovu situaciju.

Prethodno je britanski Foreign Office saopćio je da je odbio zahtjev Ekvadora da dodijeli diplomatski status Assangeu.

“Ekvador zna da je put za rješavanje ovog pitanja da Julian Assange napusti ambasadu kako bi se suočio s pravdom”, navodi se u saopćenju Foreign Officea, prenosi AP.

Ime u bazi podataka građana Ekvadora

Ime osnivača WikiLeaksa Assangea našlo se u bazi podataka građana Ekvadora, podstičući spekulacije o tome da je možda dobio državljanstvo te zemlje.

Assange je više od pet godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gdje mu je dodijeljen azil 2012. godine, kako bi izbjegao hapšenje u Velikoj Britaniji i izručenje Švedskoj.

Iako je agencija Reuters u registru građana Ekvadora na kojem su ekvadorski državljani pronašla ime Julian Paul Assange, glasnogovornica registra nje željela odgovoriti na pitanje da li je on dobio državljanstvo.
Prema navodima ekvadorskih medija, Assange je na Twitteru objavio fotografiju na kojoj je u dresu ekvadorske nogometne reprezentacije.

Assange bez komentara

Međutim, ni on, ni njegovi advokati nisu željeli odgovoriti na zahtjev za komentar.

Ministarstvo vanjskih poslova Ekvadora saopćilo je da nastoji riješiti Assangeovu situaciju, ali nije pomenulo pitanje državljanstva, niti je željelo komentirati ove navode.

Premda je Švedska u međuvremenu makar privremeno odustala od istrage, britanski zvaničnici ističu da će uhapsiti Assangea ako izađe iz ambasade zbog nepojavljivanja pred sudom nakon što mu je određena kaucija.

Assange strahuje da bi mogao biti izručen SAD-u zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata.

Izvor: Agencije