Visoki Predstavnik o aktuelnim temama za TV1

Visoki Predstavnik o aktuelnim temama za TV1
Share

Visoki Predstavnik Valentin Inzko je, u svom stilu, dao mišljenja o aktuelnim temema u BiH. Na slikovit način je iskoristio čašu ispred njega kao materijalni dokaz da li u Bosni postoje i druge države rekavši : “ja vidim ovdje jednu čašu, a tako i na ovim prostorima (prostor BiH) ima samo jedna država, država Bosna i Hercegovina.”

Da Evropska Unija još nije uvela sankcije političarima koji su na američkoj crnoj listi, obrazložio je komplikovanim načinom usaglašavanja koji je potreban da bi se neke odluke jednoglasno donijele.
O aferi “paravojnih formacija” je razgovarao sa Ministrom Sigurnosti BiH i više detalja će imati na raspolaganju nakon što nadležne institucije završe istragu.

Žao mu je što su u zemlji koja ima potencijale kao BiH, umjesto da njeni dijelovi budu “ko Slovenija ili Kalifornija”, i dalje su aktivne negativne teme poput ovih.

Sličan stav ima i kad je u pitanju Izborni zakon.

“Ako domaći političari ne riješe to pitanje, mi ćemo se sigurno uključiti u procese konsultacija. U suštini, već smo uključen u procese konsultacija, koji se vrše iza zatvorenih vrata. Tu je Amerika, EU i mi kao eksperti, ali još je rano govoriti o nekim rezultatima”, istakao je visoki predstavnik.
Posebno se osvrnuo na situaciju u Mostaru napominjući da je OHR u prošlosti imao više od sto sastanaka sa strankama u FBiH.

Neustavnu proslavu 9. januara, kao i više puta do sada, obrazlaže s pravne, ali i sa ljudske strane kad je u pitanju taj dan. Napominje da naziv manjeg entiteta nije korektan.

“Moramo znati suštinu tih sastanaka, recimo 9. januar ili 12. maj. Plan etničkog čišćenja bio je prezentovan 12. maja. Tada je čak Ratko Mladić, koji je bio šokiran kada je vidio taj plan, rekao ‘Ljudi, pa to je genocid’. To su bili ti sastanci 9. januara i 12. maja. Nije korektno ni naziv Republika Srpska, jer se 9. januara govorilo Republika srpskog naroda BiH. To se isto zaboravlja. Za mene lično, odlučujuće je ono što je rekao Ustavni sud BiH, a to je da je taj praznik neustavan i on se tri puta izjasnio o tome. Međutim, to ne znači da RS ne može obilježavati neki dan RS. Međutim, 9. januara to ne može”, poručio je visoki predstavnik u BiH.

Ubistvo predsjednika Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici je šok, ali smatra da to neće ugroziti stabilnost u regiji, jer je regija velika.