Otvaranje SAD ambasade u Jerusalemu: Do sada ubijena 43 demonstranta, Izrael bombarduje Gazu

Otvaranje SAD ambasade u Jerusalemu: Do sada ubijena 43 demonstranta, Izrael bombarduje Gazu
Share

Izraelska vojska ubila je najmanje 43, a ranila više od 1.900 Palestinaca tokom protesta koji se održavaju na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Izraelska vojska je saopštila da je izvela pet zračnih udara na Pojas Gaze nakon razmjene vatre između Palestinaca i izraelskih vojnika, dok u Jerusalemu u blizini novootvorene ambasade SAD-a hiljade demonstriraju, prenosi AP.

Navodi se da je brigadni general izraelske vojske Ronen Manelis objavio da su napadnuti Hamasovi kampovi za obuku.

„U tri slučaju došlo je do razmjene vatre izraelskih trupa i ekstremista“, poručio je Manelis.

Izraelska vojska ubila je najmanje 43, a ranila više od 1.900 Palestinaca tokom protesta koji se održavaju na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Od 1.960 ranjenika, polovina je ranjena bojevom municijom, najmanje 200 bilo je mlađe od 18 godina, 78 su žene, a ranjeno je i 11 novinara, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Pored bojeve municije, izraelske snage su ispaljivale i suzavac na hiljade Palestinaca koji su došli da učestvuju na protestnom skupu.

“Počinje zagrijavanje za svečanost koja će se održati u 9.00 sati (po američkom vremenu)”, oduševio se Trump na Twitteru, istaknuvši da će televizijska mreža Fox koju vjerno gleda svako jutro, izravno prenositi svečanost.

Ivanka Trump i Jared Kushner, najstarija kći i zet američkog predsjednika koji su mu i savjetnici, sudjelovat će u proslavi od 16.00 sati po mjesnom vremenu (15.00 sati po srednjoeuropskom) zajedno sa stotinama dužnosnika dviju zemalja.

Donald Trump koji je ostao u Washingtonu, treba se tijekom proslave obratiti putem videoveze.

Odluku o priznavanju Jerusalema izraelskim glavnim gradom i premještanju ambasade koje je sve dosad bilo u Tel Avivu objavio je američki predsjednik 6. decembra, u skladu s predizbornim obećanjem, ali prekidajući staru praksu međunarodnog konsenzusa.

Preseljenje se poklapa sa 70. godišnjicom osnivanja izraelske države. Na današnji dan 1948. godine na okupiranoj palestinskoj zemlji proglašena je nezavisnost Izraela. Tako je počeo veliki progon Palestinaca koji se obilježava svakog 15. maja kao Nakba ili Velika katastrofa.

Hiljade ljudi demonstriraju protiv preseljenja američke ambasade u Izraelu u Jeruzalem, navodi lokalno ministarstvo zdravlja.

Kremlj je u ponedjeljak objavio kako će se povećati napetosti na Bliskom istoku, dok je turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan izjavio kako nakon tog poteza SAD više ne može biti mirovni posrednik između Izraela i Palestinaca, prenosi Hina.

Libanonska skupina Hezbolah osudila je američki potez kao “bezvrijedan jednostrani korak”, objavila je Hezbolahova tv Al-Manar.

Arapska liga će u srijedu održati izvanrednu sjednicu na razini stalnih predstavnika, koji će razgovarati o preseljenju veleposlanstva Sjedinjenih Država u Jeruzalem, rekao je čelnik te panarapske organizacije.

Izvor: Agencije