Rekordno bogatstvo Njemaca

Rekordno bogatstvo Njemaca
Share

Zahvaljujući više nego stabilnom tržištu rada i kontinuiranom ekonomskom rastu, građani Njemačke su prošlih godina mogli uštedjeti još više nego obično. Prema aktualnim podacima za treći kvartal 2017. ušteđevina građana Njemačke se povećala za 1,2 posto te sad iznosi 5,779 bilijuna eura, kako je ovih dana saopštila Njemačka savezna banka.

Očekuje se da će podaci za kraj 2017. pokazati da je iznos prešao sumu od šest bilijuna. U tu sumu je uključena vrijednost gotovine, dionica i životnih osiguranja, ali ne i nekretnine.

Strah od dionica

Građani Njemačke bi mogli biti još bogatiji da više ulažu u dionice. Nijemci još uvijek najviše vjeruju sigurnim i brzo dostupnim oblicima štednje poput štedne knjižice ili tekućeg računa koji trenutno, zbog rekordno niskih kamata, ne donose nikakav profit.

Ulaganje u dionice, pa čak i one s niskom stopom rizika se i dalje izbjegava.

Zbog manjeg porasta inflacije, klasične štediše ponekad i gube novac, Allianz tvrdi da su na ovaj način njemački štediše prošle godine izgubili između 35 i 38 milijardi eura.

S druge strane niske kamate i dalje obilato koriste građani koji žele uložiti u nekretnine. Pomama za stambenim kreditima je i nadalje velika, piše Deutsche Welle.