Član Predsjedništva Bakir Izetbegović primio ambasadora Velike Britanije E. Fergusona

Član Predsjedništva Bakir Izetbegović primio ambasadora Velike Britanije E. Fergusona
Share

Na sastanku je istaknut značaj usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH i njegov pozitivan uticaj na dalji ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je i o završetku procesa usvajanja proračuna na svim nivoima vlasti, sa posebnim osvrtom na razvojni program proračuna Federacije BiH. Također je konstatovan značajan napredak u ispunjavanju Talinskog uvjeta za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u.

Ambasador Velike Britanije informisao je člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića o okvirnom programu Summita Berlinskog procesa, koji će biti održan u julu ove godine u Londonu.
Razmijenjena su i mišljenja u vezi sa procesom iznalaženja rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH, pri čemu je Izetbegović ponovio svoj raniji stav da je u izbornim procesima neophodno osigurati ravnopravnost svih naroda i građana, na cjelokupnom teritoriju Bosne i Hercegovine.
Izetbegović je također naglasio da je za izmjene izbornog zakonodavstva neophodno osigurati konsenzus svih parlamentarnih političkih partija, bez obzira jesu li trenutno u poziciji ili opoziciji, jer se radi o pitanjima koja se tiču svih političkih opcija i svih građana Bosne i Hercegovine.