Spahić: Antifašizam je vrijednost Evrope

Spahić: Antifašizam je vrijednost Evrope
Share

Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić čestitao je danas građanima Evrope Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

– Evropa je, danas više nego ikada, svjesna da je 9.maj, dan odluke da prihvati Šumanovu deklaraciju nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, bio ključni događaj u modernoj povjesti našeg kontinenta. Povratak jedinstvu u raznolikostima, ljudskim pravima i slobodama, životu u miru, sigurnosti i dostojanstvu bio je san i Viktora Igoa.

– Više nego ikada, potrebna nam je nova vizija Evrope u savremenom svijetu u kojem se dovodi u pitanje održivost razvoja i humanih uvjeta života. Više nego ikada, svijetom vladaju klaustrofobija i ksenofobija. Više nego ikada, osjeća se strepnja za budućnost čovječanstva i univerzalne civilizacijske vrijednosti i prirodnu baštinu. Više se ništa ne događa izvan nas i tamo daleko od mora, od naših polja i gradova, od naše kuće. Svijet vidimo kao na dlanu zahvaljujući novim tehnologijama i na zatvarajmo oči i um – ocijenio je Spahić.

EU danas ima misiju i obavezu da se vrati evropskim vrijednostima i da reformira svoje institucije tako da služe građankama i građanima Evrope – kaže se u čestitci Spahića, saopćeno je iz Pres centra IPC-a.