SBB-ovske manipulacije: FETO vs. Predsjednik Turske

SBB-ovske manipulacije: FETO vs. Predsjednik Turske
Share

Iako je Ambasador Republike Turske u BiH objasnio sve u vezi odavno najavljene posjete Predsjednika Turske, neke organizacije u većem entitetu rade na tome da i od tog veoma važnog događaja naprave politički presedan. Lako se nameće dojam da se možda radi o pristalicama FETO-a, organizacije koja je proglašena u Turskoj kao teroristička, te koja je pokušala nasilno preuzeti vlast u toj za BiH, prijateljskoj zemlji.

Najdalje je otišla, a ko bi drugi, kontroverzna organizacija SBB-ovaca, koji su, kao i do sada, na jedan prilično budalast način povezali Putina sa jednom normalnom državnom i protkolarnom posjetom Predsjednika Turske.

Dok je za pola BiH, glavni grad Moskva, a Putin predsjednik svih Predsjednika u tom dijelu BiH, SBB-ovci, koji BiH vide onoliko koliko dopire sa Avazovog tornja (Fildžan država – Fahrudin Radončić), na budalast način pokušavaju prosipati populizam i izmišljati “logičke” dosjetke sa saopštenjima u smislu “ako Erdoan održi miting, onda će možda sutra Putin ili neko drugi”.

Ovo saopštenje ove kontroverzno-asocijalne organizacije pokazuje koliko je ova organizacija zablokirana kultom ograničenog pogleda na svijet.

U normalnom demokratskom svijetu, mitinzi i izborni govori stranih dužnosnika nisu zabranjeni. Naravno, pod uslovom da ti govori ili predavanja ne narušavaju Ustav i demokratska načela zemlje domaćina.

Drugim riječima, čak i ako Predsjednik Turske ima namjeru da drži izborne govore, postavlja se pitanje kome to u Bosni i Hercegovini i zbog čega treba da smeta?

Nacionalističkom režimu u manjem entitetu, jasno je da smeta, jer se radi o Turskoj, o muslimanima, te samim tim tom nacionalističkom režimu smeta, kao što mu smeta sve ono što nije u duhu nacističkih ciljeva tog ekstremističkog entitetskog režima. Akademiku Čoviću svakako smeta, jer na tom mitingu Predsjednik Turske ne smije govoriti o “prednostima” etnoteritorijnog izbornog zakona, jer bi tako zloupotrijebio gostoprimstvo, te će akademik sigurno biti protiv.

Međutim, odgovor na pitanje zbog čega to smeta SBB-ovcima je nešto drugačiji.

Kao prvo, ta organizacija “toleriše” svojim djelovanjem podijeljenu BiH, te svojim parolama i sabotažama svakodnevno pokazuje da i oni stoje iza toga.

Druga stvar je novac.

SBB je prva organizacija koja je godinama na vlasti i ima kontrolu nad prometom i komunikacijama, ali do sada nije napravljen ni jedan metar autoputa! Njihov polupismeni, ali za manipulacije osposobljeni Ministar, osim što je najavio stotine uspješnih razgovora i pokazao desetak fotki sa nekih međunarodnih susreta, nije uradio, niti je pokušao da uradi išta konkretno. Radi se jednostavno o stotinama miliona eura za gradnju cesta, a  koje SBB još nije uspio usmjeriti u servisiranje vlastitih interesa. Te zbog toga im nije u interesu ni da uspije projekat autoput “Sarajevo-Beograd”.

Drugim riječima, protiveći se Turskoj i Turcima, podržavajući tako “indicijski” FETO, SBB radi za druge centre moći, a što je valjda svima postalo jasno. Turska, u kontekstu gradnje puteva, infrastrukture, investicija u BiH je samo faktor koji će tako doprinjeti jačanju kapaciteta države BiH, te time doprinjeti poboljšanju života svih onih koji žive u BiH. Upravo to je SBB-ov problem. Jer njihova platforma je haos, kriminal, anarhija i atmosfera u kojoj kriminogeni mediji mogu da “kroje i oblače”. Odnosno, kao i režim manjeg entiteta, koji funkcioniše na sličnom principu, a SBB, kao njegov satelit, “odrađuje” i sabotira sve ono što je korisno za BiH, ali na teritoriji Fildžan Republike – FR. (eksport problema na “tuđu” teritoriju)

Da smije, SBB bi javno podržao terorističku organizaciju FETO. Još ne smije, ali nije isključeno da postoje tajni kanali saradnje i prebacivanja novca za odrađene poslove, po toj njihovoj budalastoj paroli.

Pokušaj SBB-a da “proziva” Putina je, u najmanju ruku, odraz mentalnog sklopa nekoga ko nije prošao fazu normalnog zrenja kroz školske klupe. Odnosno ekstremiste koji je npr. “pircing na stomaku” proglasio, kao antibošnjački element! Putinova izaslanica je prije nekoliko dana održala “predavanje” na način koji je kontradiktoran “uvažavanju” jedne države. I gdje je tu bio SBB? Je li SBB reagovao ili napustio Parlament? Nije! Dakle, Putin je za njih samo populistički pokušaj ubiranja poena, a svjesni dogovor da “oni” iz manjeg entiteta nemaju potrebe da reaguju, jer “to nije na njihovoj teritoriji”.

Na drugoj strani, kome bi to smetalo da Predsjednik Rusije dođe u Sarajevo? To bi bilo čak poželjno, jer konačno bi se dobila prilika da od političara koji nisu na liniji ekstremističkog nacionalizma kao režim u manjem entitetu, da dobije pravu sliku o stanju o BiH.

Zato nije isključeno da je ovim saopštenjem SBB svjesno štitio upravo nacionalistički režim manjeg entiteta.