Komesar za ljudska prava u Savjetu Evrope traži sankcije za divljanje u manjem BiH entitetu

Komesar za ljudska prava u Savjetu Evrope traži sankcije za divljanje u manjem BiH entitetu
Share

“One koji šire mržnju je potrebno hitno i efektivno procesuirati, te vlasti trebaju zauzeti jasan stav protiv trenutnog javnog diskursa koji širi podjele, strah i ponižava druge, umjesto da propagira pomirenje”, poručuje Mijatović.

Komesarka za ljudska prava pri Vijeću Evrope Dunja Mijatović oglasila se povodom incidenta u Potočarima, koji se dogodio u ponedjeljak, kada je u kasnim popodnevnim satima lokalnom cestom, koja prolazi između sakralnog i memorijalnog dijela kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, prošla kolona vozila popraćena glasnom muzikom i nacionalističkom ikonografijom. Kolona je prolazila i kroz Srebrenicu, Višegrad, Bratunac.

“Razočarana sam najnovijom provokacijom mrzitelja u Srebrenici, Višegradu Bratuncu i Potočarima koji su se u konvojima vozili kroz ove gradove, navodno proslavljajući pravoslavni Božić, dok su, zapravo, glasno puštali pjesme koje slave ratne zločince, a sve u pratnji “slavljeničke pucnjave”. Ti se incidenti ponavljaju svake godine i političko vodstvo Republike Srpske ih ne osuđuje, a agencije za provođenje zakona šute. Pored toga, postoji potpuno nekažnjavanje počinitelja ovakvog zločinačkih ponašanja”, kazala je Mijatović.

Pozvala je vlasti da shvate ozbiljnost situacije i poduzmu konkretne mjere.

“Hitno moraju učinkovito procesuirati one koji potiču mržnju i zauzeti se snažno protiv trenutnog javnog diskursa koji sije podjele, poniženja i strah umjesto da promiče pomirenje. Zastrašujuće je da 25 godina nakon srebreničkog genocida još postoje vlasti u regiji koje dopuštaju i odobravaju takva zločinačka ponašanja, a koja ne djeluju kako bi osigurali zaštitu svih ljudi kojima su nadležni, uključujući i povratnike”, zaključila je Mijatović.