JUNCKER ČESTITAO BH. VLASTIMA: „Odlično obavljen posao; BiH je integralni dio Evrope“

JUNCKER ČESTITAO BH. VLASTIMA: „Odlično obavljen posao; BiH je integralni dio Evrope“
Share

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predali su odgovore na Upitnik Evropske komisije predsjedniku EK Jean-Claudeu Junckeru koji je kazao da je urađen odličan posao.

“Povjerenik Hahn i ja jako smo zadovoljni i sretni što smo ovdje. Ovo je danas jedan važan dan za BiH i za EU. Blaise Pascal je govorio volim sve ono što ujedinjuje. Evropa i BiH će od sada i nadalje ići zajedno. Ovo je važan dan”, kazao je Juncker.

“Želim odati počast svima onima koji su bili uključeni u ovaj ogroman posao. To je bio jedan pravi stres test kako je rekao povjerenik Hahn. Malo ste vidjeli kako izgleda svakodnevni posao evropskih službenika. Već sad ste spremni za buduće faze”, kazao je predsjednik EK u Sarajevu.

Kako je naveo, srž je važnija od datuma.

“Ne mogu vam obećati datum kada će vaša zemlja postati zemlja kandidat. Proučit ćemo sve odogvore koje ste nam dali. Ići ćemo korak po korak i vidjet ćemo kako se stvari razvijaju. Treba činiti razliku između brzine i brzopletosti. Radi se o ozbiljnom radu, odgovori moraju biti ozbiljni. Još jednom vam čestitam, odlično ste obavili vaš dio posla”, naveo je Hahn.

U Upitniku Evropske komisije postavljena su 3.242 pitanja na koja je odgovaralo preko 1.100 predstavnika svih institucija u BiH, koji su bili uključeni u radne grupe i mehanizam koordinacije. Održano je stotine radnih sastanaka, što je dovelo do odgovora na više od 20.000 stranica materijala, uključujući i 1.115 zakona i drugih akata koji su priloženi uz odgovore.

Uz odgovore institucija u BiH prevedeno je i priloženo i 170 odgovora nevladinih organizacija, kao i 5.347 odgovora građana BiH, koji su imali mogućnost da direktno odgovaraju na 35 pitanja.