Ibrahim Spahić: Umjetnici svijeta posvećeni evropskoj baštini i budućnosti

Share

Povodom realizacije prvog dijela 34. izdanja Sarajevska zima Drugo lice svijeta, direktor Festivala Sarajevo SWF Ibrahim Spahić, izjavio je da su umjetnici posvećeni evropskoj baštini i budućnosti tokom protekle sedmice publici predstavili 97 programa vizuelne i pozorišne umjetnosti, književnosti, filma i muzike.

“Održane su, na različitim lokacijama Grada, umjetničke radionice i susreti sa svim generacijama Sarajlija. SWF je na spektakularan način otvoren u direktnom tv prenosu programa koji su izveli umjetnici iz BiH, Bugarske, Japana, Kine i Južne koreje. Počasni gost SWF Republika Bugarska predsjedavajuća Savjetom EU svojim koncertom potvrdila je bogatstvo kulturnih različitosti i jedinstva modernog svijeta”, izjavio je Spahić.

Danas, podsjeća Ibrahim Spahić, na dan kada BiH predaje upitnik za članstvo u EU, obilježava se i jubilej 25. godina od simboličkog proglašenja Sarajeva kulturnom prijestonicom Evrope pod zastavom Sarajevske zime, u periodu 1993./94. između EKP Antverpena i Lisabona.

“Bila je to najveća i najznačajnija građanska inicijativa u 153. različita kulturna centara Evrope i svijeta, podržana od strane Evropske komisije, Evropskog parlamenta i 11.000 umjetnika”, naglasio je Ibrahim Spahić.