Juncker u Parlamentu BiH: Vi ste integralni dio Evrope, teritorija, povijesti i kulture.

Juncker u Parlamentu BiH: Vi ste integralni dio Evrope, teritorija, povijesti i kulture.
Share

“Mir, to je puno više nego kraj neprijateljstava. Mir, to je puno više nego potpisati sporazuma. Mir, to je hrabrost kako bismo prevazišli stara neprijateljstva i probleme iz prošlosti. U Evropi smo odlučili organizirati Evropu temeljem prava. Temelj prava je jači od oružja”, naveo je Juncker.

“Htio bih da radite s nama, s visokim predstavnikom, sa Federicom Mogherini, povjerenikom Hahnom, sve u duhu jedinstva kako bi Komisija preporučila vašu kandidaturu za pristup EU”, poručio je predsjednik Evropske komisije EU Jean-Claude Juncker bh. parlamentarcima.

On je istakao da je lično vezan za perspektivu BiH unutar Evropske unije, te da će Evropska komisija proučiti odgovore i početi pripremati mišljenje.

“Ovaj put je prirodan put za vašu državu. Vi ste integralni dio Evrope, teritorija, povijesti i kulture. Trebamo poboljšati, konsolidirati historiju i geografiju Evrope. Vaša budćnost je EU. EU je zajednica vrijednosti i na tome se temelji sva buduća integracija. Ovo je vaš izbor. Taj izbor je učinila i svaka članica EU. EU nije nikada sama po sebi bila evidentna, ona je izbor”, kazao je Juncker u obraćanju u Parlamentu BiH.

“To je i vaš izbor, mi ga podržavamo i on je zahtjevan. Nećete ništa postići ako ništa ne date. Ali to već znate. Tražit ćemo napore, građana, vođa i sve to kako biste obavili ove potrebne reforme i prešli sve faze za pristup. Premostite razdore, govorite jednim glasom. Razdori vode ka paralizi, zakašnjenju, a to nije dobro za građane”, istakao je Juncker.

Kazao je da se na proces priključivanju EU ne gleda kao na tehnički proces, nego je to pristup duhu i način života – koj se živi zajedno.

“Za to se trebaju ujediniti sve snage. Potrebni su i administrativni resursi, želja da zajednički učinite sve što je potrebno da budete članica EU. Vaš izbor je izbor za buduće generacije. Mi dugujemo mladosti da se angažiramo s uvjerenjem i da provedemo sve reforme da bismo im dali održivu budućnost za BiH”, rekao je Juncker bh. parlamentaricma nakon što je preuzeo odgovore na Upitnik Evropske komisije.

“Evropa nas uči o nama samima, traži da gledamo dalje od kulturnih razlika, razlika jezika, da nađemo harmoničnu koegzistenciju” – poruka je Junckera.

“Ja volim biti Luksemburžanin, to je patriotizam. To je plemenito, ali volim biti Evropljanin. Zato je potrebno da živim u miru, redu i u Evropi. Takav patriotizam nema veze sa nacionalizmom. Nacionalizam je otrov i suprotan evropskim vrijednostima”, kazao je.

“Revolitran sam kada čujem stranke kako drže ksenofobične govore. Uvijek ću se boriti protiv takvih govora. Mir je puno više nego kraj neprijateljstava, potpisa sporazuma. To je svakodnevna borba i hrabrost”, poručio je dodavši da je Evropa organizovana temeljem prava koje je veće od oružja.

Čestitao je političkim liderima i predstavnicima na svemu što su postigli u sferi EU puta, kazao da trebaju nastaviti ali i zamolio ih:

– “Molim vas da ujedinite svu energiju u evropsku agendu. I da ostvarite suradnju i koordinaciju. To podrazumijeva otvorenu demokratiju. Ona ne postoji bez kompromisa i smisla za suradnjom”.

– “Ne možete ostati na ideološkim pozicijama. Ako želite biti EU – treba vam niz reformi za vaše građane. Treba zaključiti korupciju… To nije povoljno za ulaganje. Treba zaključiti sve teritorijalne sukobe prije pristupa. U EU treba uvesti stabilnost, a ne nestabilnost”, izjavio je predsjednik Evropske komisije.

Istakao je da će se uvijek boriti protiv ksenofobičnih govora.

“Mir, to je puno više nego kraj neprijateljstava. Mir, to je puno više nego potpis sporazuma. Mir, to je hrabrost kako bismo nadišli stara neprijateljstva i probleme iz prošlosti. U Evropi smo odlučili organizirati Evropu temeljem prava. Temelj prava je jači od oružja”, naveo je Junkcer.

Istakao je da Evropska unija nije država, ali da vladavina prava ima svoju punu vrijednost.

“Bez borbe protiv korupcije nemamo vladavinu prava. Treba provesti reformu pravosudnih institucija. Ustavni sud je utvrdio da postoje problemi, zbog toga je neophodno odmah provesti presudu”, istakao je Junkcer.

Prema njegovim riječima, ne možemo izgraditi budućnost ukoliko građani ne budu u središtu političkih djelovanja.

“Građanima nisu važni apstraktni pojmovi, ideološke debate. Njima je potrebna pravednost svakodnevnog života, mogućnost zaposlenja i da svi budu pravno jednaki”, naveo je Juncker.

Dodao je da treba na svakom mjestu graditi etiku kompromisa, jer tako treba graditi budućnost.

“Potrebno je pokrenuti čitav niz reformi. Tako ćete odgovoriti na zahtjeve vaših građana. Kriminal i korupcija nisu pogodni za strana ulaganja. Trebamo uvesti stabilnost u Evropu, a ne nestabilnost. Zbog toga je neophodno riješiti granične nesuglasice”, rekao je Juncker.

“Živjela Bosna i Hercegovina, živjela Evropa” – kazao je na kraju svog obraćanja bh. parlamentarcima Jean-Claude Juncker.