Izložbom Edit Glavurtić otvoreno Rapsko likovno ljeto

Fotografija: Damjan Španjol
Share

Na prvi dan lipnja svečano je otvorena samostalna izložba „Skice iz Edena – Rascvjetavanje“ akademske slikarice Edit Glavurtić u Galeriji Rab u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab. Upravo je izložbom Edit Glavurtić otvoreno Rapsko likovno ljeto.

Na svečanom otvorenju nazočile su ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić, direktorica Turističke zajednice Grada Raba Ivana Matušan i voditeljica Galerije Rab Barbara Marelić, a samo otvorenje svojim prisustvom uveličali su i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić te načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc. Na otvorenju voditeljica Galerije Rab Barbara Marelić pozdravila je sve prisutne te predstavila umjetnicu Edit Glavurtić, dok je povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila ciklus radova „Skice iz Edena – Rascvjetavanje“ kojim se umjetnica predstavila rapskoj publici. Švec Španjol je istaknula kako Edit Glavurtić obrađuje jedan od najstarijih motiva prisutan još od samih početaka povijesti umjetnosti – motiv prirode. Prirodu iz koje smo potekli, prirodu s kojom smo, na samim počecima ljudske civilizacije, živjeli u skladu, te prirodu koju je čovjek s vremenom počeo beskrupulozno iskorištavati te u zadnje vrijeme sve češće svjedočimo elementarnim nepogodama i prirodnim katastrofama. Ciklus Edit Glavurtić nas poziva da obnovimo praiskonski odnos s prirodom. Svatko tko poznaje Edit Glavurtić zna da ona unutarnju radost življenja pretače u radost likovnog stvaralaštva što je na prvu vidljivo i na njezinim radovima. Umjetnica odabire dva međusobno vrlo različita cvijeta – raskošan i bogat božur te elegantan, profinjen, tankoćutan i transparentan iris koji čine polazište za gradnju likovne priče. Fokusirana na dvije nematerijalne dimenzije – tišinu i svjetlost, umjetnica zalazi dublje od figurativnog motiva u područje metafizičkog i duhovnog. U svojim studijama likovnih formi Edit Glavurtić vješto koristi uljenu slikarsku tehniku koja se nametnula kao tehnika koja najviše odgovara karakteru umjetničinog osjećanja materije prilikom realizacije likovne ideje. Autorica potencira glavnu karakteristiku ulja odnosno njegovog nevjerojatnog raspona boje od najdublje sjene do najvišeg svjetla što ponajbolje vidimo na svjetlosnim akcentima latica cvijeća božura i irisa na kojima svjetlost titra u punini svoje blistavosti. Švec Španjol zaključuje kako nas umjetnica svojim recentnim ciklusom poziva da se vratimo prirodi jer povratak prirodi znači i povratak samome sebi. Umjetnica Edit Glavurtić zahvalila se svima na dolasku, te organizatorima na divnoj suradnji i istaknula kako joj je čast da se može po prvi put predstaviti u Rabu u predivnom novom izložbenom prostoru Galerije Rab. Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić službeno je otvorila izložbu.

O UMJETNICI

Edit Glavurtić rođena je 1965. u Splitu, a u Zagrebu živi od 1970. godine. Pohađala je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel zidnih slikarskih tehnika. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za slikarstvo, diplomirala je 1988. godine u klasi prof. Đure Sedera. Dvije godine zaposlena je u Zagreb filmu, na odjelu scenografije kao asistent scenografa, i oslikava pozadine za crtanu seriju „Mali leteći medvjedići“. Odlazi u Beč 1990. godine, gdje se bavi likovnim radom i 1995. godine na “Universität für angewandte Kunst Wien” dobiva titulu magistra umjetnosti. Od 2003. godine ponovo živi u Zagrebu i radi kao samostalna likovna umjetnica. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Izložba u Galeriji Rab ostaje otvorena do 24. lipnja 2023.

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.