Dani crnogorske kulture 2019: Izložba Gorana Ćetkovića

Dani crnogorske kulture 2019: Izložba Gorana Ćetkovića
Share

U okviru Dana crnogorske kulture u Hrvatskoj u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske u ponedjeljak 18. studenoga svečano je otvorena samostalna izložba akademskog umjetnika Gorana Ćetkovića u Galeriji Kristofor Stanković. Na otvorenju su govorili predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić i autorica predgovora Iva Kobler.

Goran Ćetković predstavio se izborom od ukupno 30 slika iz ciklusa “Zub vremena”. Djela su različitih formata te izvedena u tehnici akrila i ulja na platnu. U svom recentnom ciklusu autor problematizira temu prolaznosti života i otuđenosti suvremenog čovjeka. Kako sam umjetnik kaže “Zub vremena je univerzalna priča o prolaznosti života, to su portreti otrgnuti od tijela koji se kovitlaju u svemiru, a karakteriziraju ih krici jednog izgubljenog svijeta”. Goran Ćetković je posljednji put u Hrvatskoj izlagao 2008. godine kada se predstavio publici izložbama u Zagrebu, Splitu i Puli. Nakon punih 11 godina umjetnik je ponovno dobio priliku predstaviti se recentnim radovima zagrebačkoj publici, a na otvorenju su ga svojim dolaskom podržali brojni povjesničari umjetnosti i kolege umjetnici od kojih ističemo slikara Duška Šibla, Željka Lapuha i Josipu Čamber, kipara Petra Hranuellija i kiparicu Marinu Stoponju, kustosa Galerije Kranjčar Josipa Joška Tešiju te jednog od najpoznatijih hrvatskih karikaturista Nika Titanika.

U katalogu koji prati izložbu likovni kritičar Dejan Đorić ističe kako je riječ o “jednom od najdarovitijih predstavnika uvjetno rečeno novog crnogorskog fantastičnog slikarstva priznatog i prepoznatog u zemlji i svijetu, umjetnosti po kojoj su Crnogorci bez premca. Na prvi pogled na novim ostvarenjima ovog mladog majstora naslikane su glave, likovi i ličnosti, lica i tijela, ali je riječ i o nečemu neusporedivo dubljem, što se krije u dubini, tami i neizvjesnosti, bezdanu ili prošlosti, koju Miloš Crnjanski u knjizi posvećenoj Michelangelu shvaća i kao ponor”.

Izložba ostaje otvorena do 28. studenog 2019. i može se pogledati radnim danom od 10 do 20 sati.

O autoru

Goran Ćetković rođen je 1975. godine u Kolašinu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti, odsjek slikarstvo, na Cetinju u klasi profesora Nikole Gvozdenovića 2000. godine. Član je ULUCG. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama, a sudionik je i brojnih kolonija. Održao je 24 samostalne izložbe u Crnoj Gori i inozemstvu. Dobitnik je godišnje nagrade galerije “Spinnaker” na izložbi studenata završne godine, kao i nagrade ULUCG Milunović, Stijović, Lubarda za 2016. godinu.

Sonja Švec Španjol