Najava izložbe: „Mentalni vrtovi“ akademske umjetnice Maje Cipek

Najava izložbe: „Mentalni vrtovi“ akademske umjetnice Maje Cipek
Share

Samostalna izložba akademske umjetnice Maje Cipek „Mentalni vrtovi“ bit će svečano otvorena u četvrtak 12. listopada 2023. u 19 sati u Galeriji ZILIK. Umjetnica će se predstaviti posve novim do sada neizlaganim ciklusom koji broji 10 slika većeg formata u tehnici akrila na platnu, a koje su nastale u posljednjih nekoliko mjeseci.

O novom ciklusu radova Maje Cipek kustosica izložbe i povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol je zapisala:

Maja Cipek u novom ciklusu slika “Mentalni vrtovi” napušta područje figuracije kojem je primarno bila posvećena kroz niz narudžbi, ilustracija i rad s djecom te zalazi u apstrakciju jer joj ona omogućava potpunu slobodu u kontekstu posvete vlastitim idejama i razmišljanjima te fokusiranju na samu sebe. Nešto što se na prvi pogled doima tako jednostavno, predstavlja jedan od najvećih izazova u današnjem svijetu kada jurimo i žurimo i stalno bivamo opterećeni ispunjavanjem tuđih želja, očekivanja i potreba, pri čemu često zaboravljamo na sebe. Pronalazeći najveći mir i slobodu u prostoru vrta, prvenstveno kroz neposredni kontakt sa zemljom, florom i faunom, Maja Cipek oblikuje imaginarne vrtove koji u konačnici direktno odražavaju njezine misli, stanja, preokupacije i osjećaje. Boravak u prirodnom i sigurnom okruženju otpušta kočnice i omogućuje protok energije koju autorica tijekom stvaralačkog procesa unosi u rad. I dok su raniji angažmani Maje Cipek uključivali istraživanje određene materije, u novom ciklusu njezina vlastita unutarnja previranja postaju fokus istraživanja.

Ciklus slika “Mentalni vrtovi” podijeljen je u nekoliko tematskih cjelina koje variraju ovisno o aktivnostima i preokupacijama koje su u trenutku nastajanja pojedinog djela bile aktualne u životu umjetnice. Upravo svjesnim izostankom razdvajanja bitnog od nebitnog, recentni ciklus daje najvjerodostojniji odraz unutarnjeg svijeta umjetnice jer sve ono što nas svakodnevno okupira čini sukus nas samih.“

O umjetnici

Maja Cipek rođena je 1976. u Zagrebu. Diplomirala je 1998. godine na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer dizajn tekstila i odjeće. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine u klasi prof. Miroslava Šuteja. Jedna je od dobitnica nagrade HT mobile „Svijet bez granica“ za svoj rad. Izlagala je na većem broju samostalnih i grupnih izložbi. Članica je HDLU-a, ULUS-a i Matice Hrvatske.

Izložba ostaje otvorena do 26. listopada 2023. i može se razgledati u Galeriji ZILIK ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati te utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.