Najava izložbe: PROCESS < PROGRESS - Maja Vukina Bogović

Najava izložbe: PROCESS < PROGRESS - Maja Vukina Bogović
Share

Na izložbi PROCESS < PROGRESS, u četvrtak 13. prosinca 2018. u 19 sati u Muzeju Mimara, Maja Vukina Bogović predstavit će se s ukupno 27 slika nastalih u protekle dvije godine. U svom radu umjetnica pejzaž uzima kao polazište, a tijekom stvaralačkog procesa primat preuzima tragalačka strast i istraživački nerv koji rezultiraju otkrićem novog polja autentičnih slikarskih vrijednosti.

O izložbi

Dva su tematska područja unutar kojih Maja Vukina Bogović istražuje nove mogućnosti izraza. Upijajući svijet oko sebe i poduke koje je tijekom školovanja usvojila, umjetnica se u polju bliskih joj tema mora i zagorskih brega fokusira na traganje kroz stvaralački proces. Istovremeni rad na dva posve različita motiva stvorio je naglašenu dihotomiju u pristupu i realizaciji pojedine teme.

Maja Vukina Bogović u svom radu kontinuirano njeguje usvojeno nasljeđe slikocrteža. Svaka slika je prvobitno bila crtež, a autoričino kiparsko razmišljanje omogućilo joj je da gradi kompoziciju na površini platna stavljajući naglasak na pokret i razmišljajući pritom o odnosu likovnih elemenata, međuprostora i fluidnih silnica koje dovode do izobličenja poznatih formi što omogućuje izlazak iz figurativnog i realnog te ulazak u vlastito i osobno. Slika “Magleno jutro” naglašeno se razlikuje od ostalih radova, te metaforički i izvedbeno čini poveznicu dvaju ciklusa. Ono čega se najviše bojimo ili od čega najviše zaziremo često je područje koje nam otvara nove mogućnosti spoznaje i razvoja. Tako su nemili motivi hladne jeseni i učestale magle nagnali umjetnicu na povlačenje u sebe i istraživanje vlastite nutrine. Magla kao simbol unutarnjeg bića omogućuje transformaciju u vrijeme mirovanja. Ona predstavlja prijelaz između dva stanja tj. prijelaz u vremenu. Beskrajni mir prilikom zarona u morske dubine i ulazak u svijet čija površina istovremeno nagovještava i krije svoje bogatstvo sličan je ugođaju maglovitog jutra u kojem svijet još spava, a magla skriva ljepote okolne prirode. Istovremeno zastrašujuće i spokojno maglovito jutro utjelovljuje borbu i razvoj, željeno, voljeno i prevladano, figurativno i apstraktno, smirujuće i uznemirujuće, naznačeno i definirano, pokrenuto i statično, morsko i kontinentalno, svoje i tuđe, usvojeno i tek postavljeno za osvajanje. Proces je to koji omogućuje napredak u suočavanju i prevladavanju novog i nepoznatog kroz poznato i blisko. Utoliko je upoznavanjem svojeg istovremeno bliskog i nedokučivog Maja Vukina Bogović krenula putem nepatvorene crtačko-slikarske vokacije.

O umjetnici

Maja Vukina Bogović pohađala je Srednju školu za tekstil, kožu i dizajn u Zagrebu (1995. godine maturirala je na odjelu dizajn tekstila inspirirana životom i djelom Jacksona Pollocka), a 2000. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Frane Para (Magistar slikarstva i grafike ). Tijekom studija bila je sudionica terenske nastave u Motovunu (1997.), Vrbničke grafičke akademije (1998.) i Tiskovne radnje Gutenberg muzeja s radom na temu „Gutenberg 2000“ u Mainzu, 2000. godine bila je sudionica jednosemestralne međunarodne razmjene studenata ALU Zagreb i Indiana University of Pennsylvania u SAD-u gdje je radila na diplomskom radu „Obećana zemlja“. Nakon studija radi u Galeriji Antun Augustinčić kao vodič i suradnik na nekim projektima i izložbama. Nakon toga tri godine radi u osnovnim i srednjim školama kao profesor likovne kulture i umjetnosti te povijesti kulturne baštine Hrvatske. Cijelo to vrijeme slika i izlaže na samostalnim i skupnim izložbama te kontinuirano održava radionice za djecu i odrasle. Piše priče za djecu i bavi se ilustracijom i dizajnom te izraženom ljubavlju prema knjizi i književnosti diplomirala je Informacijske znanosti – smjer bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pet godina radi na mjestu ravnateljice Gradske knjižnice Antun Mihanović u Klanjcu te polaže stručni ispit za diplomiranog bibliotekara (2011.).

Nakon toga tri godine radi na mjestu Pročelnice Jedinstvenog upravnog odbora i postaje predsjednica Kulturnog vijeća Krapinsko-zagorske županije. Kroz to razdoblje organizirala je dječje festivale, skupne izložbe i projekte. Osmislila je vizualni identitet mnogobrojnim udrugama i Kulturnom centru Klanjec. Imala je četrnaest samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudjeluje na umjetničkim profesionalnim radionicama. Dobitnica je nagrade Zagrebačke banke najuspješnijim diplomantima Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i nekoliko potpora za umjetničko stvaralaštvo. Dobitnica je nagrade 8. Zagorskog likovnog salona. Koristeći svoje iskustvo i znanje pokreće svoj samostalni kreativni centar CityArtStudio koji se prezentira kroz umjetnost, dizajn, dramske i kreativne radionice te projekte.

Od 3.9. 2018. imenovana je za ravnateljicu Gradske knjižnice i čitaonice Antun Mihanović u Klanjcu.

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.