Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen E. Cormack posjetila CBBiH

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen E. Cormack posjetila CBBiH
Share

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Nj.E. Maureen E. Cormack posjetila je 26.1.2018. godine Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH), gdje se sastala s guvernerom CBBiH dr. Senadom Softićem sa kojim je razmijenila informacije o stanju u bh. ekonomiji i finansijskom sektoru, kao i trenutnim i planiranim aktivnostima CBBiH.

Guverner je iskoristio posjetu ambasadorice Cormack kao priliku da se zahvali na velikoj pomoći koju je vlada SAD-a do sada obezbijedila u procesu reformi finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini.

„Vlada SAD-a, posebno kroz projekte koje je finansirao USAID, je dala ključan doprinos efikasnoj i brzoj reformi finansijskog sektora u BiH. Pomoć koju smo imali u reformi platnog prometa, a koja se smatra jednom od najuspješnijih reformi u Bosni i Hercegovine, te u uspostavi Centralnog registra kredita fizičkih i pravnih lica i drugim projektima, omogućila je CBBiH kvalitetniji rad. Uspješna implementacija ovih projekata je također dala komercijalnim bankama mogućnost za uvođenje novih usluga zahvaljujući kojima građani BiH na raspolaganju imaju finansijske usluge na nivou razvijenih zapadnih ekonomija“, rekao je guverner Softić, naglasivši da su ovo samo neki od primjera uspješne saradnje CBBiH sa američkom vladom, te istakao uvjerenje da će se ona nastaviti i u budućnosti.

Tokom razgovora, guverner Softić je ambasadorici Cormack prezentirao i najnovije makroekonomske pokazatelje za BiH, te se osvrnuo na stanje u bankarskom sektoru, gdje je istakao da je 2017. godinu obilježilo jačanje stabilnosti sektora kroz kontinuirani proces konsolidacije, te usvajanja nove zakonske regulative čija je glavna odlika modernizacija i usklađivanje domaćih propisa sa regulativom EU, što bi trebalo doprinijeti jačanju stabilnosti bankarskog sektora.

„CBBiH je preuzela i značajne obaveze vezano za evropske integracije BiH, te je uspješno i na vrijeme završila svoj dio posla vezan za upitnik Evropske unije, u kome CBBiH ima značajnu ulogu. Svjesni smo da je to samo prvi korak na dugom putu ka punopravnom članstvu BiH u EU i ulaska CBBiH u Evropski sistem centralnih banaka (ESCB). Taj put će zahtijevati značajno unapređenje kompetencija, na čemu ćemo mi kontinuirano raditi,“ istakao je guverner Softić.

Ambasadorica Cormack je istakla značaj CBBiH u finansijskom sektoru i podržala njene sadašnje i buduće aktivnosti.