EKSKLUZIVNO: Božo Ljubić opet “proziva” scenarije iz devedesetih; ultimativno bezidejan

EKSKLUZIVNO: Božo Ljubić opet "proziva" scenarije iz devedesetih; ultimativno bezidejan
Share

“Ne bih nikome poželio da svjedoči tragičnim događajima kojima smo svjedočili kroz proces raspada bivše države”, rekao je Ljubić.

Božo Ljubić izjavio je da je OHR izvor problema u BiH

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić izjavio je da je OHR bio izvor problema u BiH, te da ne može nuditi rješenja za izmjene Izbornog zakona.

“Od OHR-a ne očekujem ništa. To je institucija koja je više puta od 2001. i 2002. godine (nametnuti amandmani na ustave entiteta), bila uzrok problema, institucija koja je imala negativno mišljenje tijekom postupka pred Ustavnim sudom BiH kada je riječ o ocjeni ustavnosti Izbornog zakona za Mostar, kao i ocjeni ustavnosti Izbornog zakona za izbor za Dom naroda Federacije BiH”, naveo je Ljubić.

On je za “Večernji list” izdanje za BiH, rekao da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nedavno za medije konstatirao da OHR nije nadležan za Izborni zakon, već da su nadležni EU i SAD.

Božo Ljubić daje ultimatume SAD-u i EU-u

Ljubić očekuje da će SAD i EU u interesu naroda i građana u BiH, ali i vlastite odgovornosti koju imaju za mir u zemlji, te na osnovu svojih strateških opredjeljenja pomoći da se dođe do rješenja koje će, kako kaže, voditi prema stabilizaciji BiH.

Božo Ljubić prijeti scenarijima iz ratnih devedestih

On je izrazio uvjerenje da će izmjene Izbornog zakona biti donesene u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, jer je, kako je naveo, alternativa tome blokada uspostavljanja vlasti na nivou FBiH i BiH, institucionalna kriza i politička destabilizacija sa neizvjesnim ishodom i posljedicama.

Prema njegovim riječima, bošnjačko-političko Sarajevo ignorira osnovne probleme BiH, koji, ako ne budu rješeni u skladu s ustavnim načelima Daytonskog sporazuma i preporukama međunarodnih rezolucija, prijete stabilnosti i samom opstanku BiH.

“Ne bih nikome poželio da svjedoči tragičnim događajima kojima smo svjedočili kroz proces raspada bivše države”, zaključio je Ljubić, kako prenose BH mediji.