Čović i Izetbegović: Čestitke građanima povodom 1. marta – Dana Nezavisnosti BiH

Čović i Izetbegović: Čestitke građanima povodom  1. marta - Dana Nezavisnosti BiH
Share

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti BIH čestitke su uputili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić dosljedno svemu što ima veze sa državnošću zemlje koju predstavlja, kao što je i uobičajeno kod partija iz manjeg entiteta nije čestitao ovaj praznik, iako bi bilo ljudski da barem kaže “Za mene to nije praznik, ali svima onima kojima jeste, neka je sretan”, a što se naravno ne bi kosilo sa njegovim dužnostima predstavljanja sviju, što treba kao Član Predsjedništva BiH. Jer on, a i budući članovi Predjsedništva BiH, koji dolaze iz manjeg entiteta moraće “svariti” Ustav BiH i prihvatiti da su izabrani iz “izborne jedinice” koja je teritorija manjeg entiteta, a u kojem su svi ravnopravni (praktično ne, ali po Ustavu) i u kojem svi biraju tog člana. Nakon izbora i dolaska u Predsjedništvo BiH, on je Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, ali predstavnik svih građana BiH. Trebaće vremena da to neki skontaju, ali kad počnu privatne tužbe i zakonske konsekvence naučiće i oni šta to znači, a i koja je čast biti Predsjednik BiH, ali i koja odgovornost. A “sprdanje” sa BiH, ko i dosada, sigurno neće vječno trajati, jer idemo napred, a ne u srednji vijek. Oni koji idu napred, silom inercije, vuku sa sobom i one koji još nisu zreli za taj put, ali neke stvari se moraju prihvatiti onakve kakve su i na najbolji način ipak praviti korake napred.

Čović: Historijska potvrda opstojnosti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović naglasio je danas u čestitki da se Dan nezavisnosti obilježava kao historijska potvrda opstojnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, zajednice tvorbenih i ravnopravnih naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata i svih njenih žitelja.

– Pozivam vas da ga dostojanstveno obilježimo i prisjetimo se vrijednosti koje smo kroz ostvarenu nezavisnost dobili u naslijeđe. Nezavisnost i suverenost su skupo plaćen zalog budućnosti naše domovine, svih njenih naroda i građana, te stoga obavezuju na izuzetnu društvenu i državničku odgovornost.

Opredijelivši se za nezavisnost opredijelili smo se i za konstitutivnost, jednakost i ravnopravnost svih naših naroda i građana, što tu vrstu opredijeljenosti čini moralnom, ljudskom i ustavnom obavezom. Udružimo snage u promociji tih vrijednosti, njihovom snaženju u našoj domovini, kako bismo izgradili ambijent povjerenja, pomirenja i zajedništva.

Uskladimo naše društvene vrijednosti i odnose s evropskim standardima, podignimo ljestvicu. Naši narodi i građani zaslužuju to! Budimo tolerantni i otvoreni jedni za druge jer nas vežu zajedničke ideje jednakopravnosti i slobode.

Prihvatimo naše razlike kao naše trajno bogatstvo i čvrst temelj na kojem ćemo izgraditi zajedništvo i sretniju budućnost za sve nas. Sretan vam Dan nezavisnosti! – navodi u čestitki predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Izetbegović: Sudbinski put domovine

Dan nezavisnosti, 1. mart, zauzima posebno mjesto u kalendaru bitnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Na taj dan, prije 26 godina, građani Bosne i Hercegovine odredili su sudbinski put svoje domovine i njenu budućnost.

Ljudi ove zemlje, njih 64 posto iz svih etničkih i vjerskih zajednica, hrabro i dostojanstveno su glasali na referendumu za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Ne bi bilo Bosne i Hercegovine, niti bismo mi danas obilježavali ovaj značajni svečani dan, da najčasniji, najhrabriji i najbolji bosanski sinovi nisu odbranili ovu zemlju od agresije koja je uslijedila. Oni nisu branili samo naše gradove i sela, oni su dosljedno branili i odbranili suštinske civilizacijske vrijednosti savremenog svijeta. Zato ih nikad ne smijemo zaboraviti.

Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, za izgradnju tolerantnog društva utemeljenog na evropskim vrijednostima i standardima, u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj boljitka za sve.

To je naš dug prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama.

Svim građanima Bosne i Hercegovine od srca čestitam Dan nezavisnosti!