Istanbul: Završen sastanak Erdogan – Izetbegović – Vučić

Istanbul: Završen sastanak Erdogan - Izetbegović - Vučić
Share

Rezultati sastanka bi mogli biti istorijski, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović za bh. medije nakon sastanka u Istanbulu sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Dakle, da se napravi autoput ili većinom autoput, kombinovan sa brzom cestom, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug“, kazao je Izetbegović.

On je dodao kako je turski lider obećao kako će se iznaći način da se takva stvar uradi.

„To je ogroman projekt, ali Turska država je velika i veliko je ono što su oni napravili. Mislim da su hiljade kilometara uradili u zadnjih desetak godina. Druga stvar, ono što je insistirao gospodin Vučić. On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom“, kazao je Izetbegović.

„Ono što je najvažnije za ljude to je da sam uveren da ćemo uspeti zajedničkim naporima da obezbedimo trajan i siguran mir i za srpski narod, ali i za Bošnjake i za Hrvate i za sve druge koji žive na teritoriji BiH“, podvukao je Vučić.

„Naš je dogovor da šta god da se dešava i kako god da se dešava – mir i stabilnost moraju da budu sačuvani.“

Izjave manjeg entitetskog predsjednika Vučić nije htio da komentariše.

“Za nas je važno i da razgovaramo o turskoj politici na Balkanu, o unapređenju naših prijateljskih odnosa i o tome da vidimo šta je to što oni očekuju u odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine”, kazao je on.

Naveo je da je važno razgovarati o tome “šta su naši i njihovi interesi” i mogu li se napraviti određeni pomaci u infrastrukturnim projektima s Bosnom i Hercegovinom, te bilo kakvi pomaci u konačnom definisanju granica Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Turske Erdogan se ranije danas sastao sa Predsjednikom Srbije Vučićem, a sinoć je održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem. Ovo je treći susret Vučića i Erdoana u zadnjih 12 mjeseci, a sa Izetbegovićem Predsjednik Turske je u istom periodu imao jedan sastanak.