FMUP: Deblokiran saobraćaj na području Tuzlanskog kantona

FMUP: Deblokiran saobraćaj na području Tuzlanskog kantona
Share

Rano jutros deblokiran je saobraćaj na području Tuzlanskog kantona, koji se već četvrti dan odvijao otežano zbog blokade na petlji Šićki Brod.

Obavještavamo vas da je postupajući po zahtjevu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Federalna uprava policije – Specijalna policijska jedinica, a shodno naredbi direktora Federalne uprave policije, pružila asistenciju navedenom Ministarstvu u deblokadi raskrsnice Šički brod u Tuzli, saopćeno je jutros iz FUP-a.

Kako piše u saopštenju, u koordiniranim aktivnostima sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona navedena raskrsnica je deblokirana, te je omogućeno nesmetano odvijanje saobraćaja na navedenom lokalitetu, odnosno na magistralnom putu Orašje-Tuzla-Sarajevo.

”Prilikom provođenja navedenih aktivnosti upotrebljen je minimum sile i to samo prema licima koja su bila u vidno alkoholisanom stanju i koja su pružala otpor prema policijskim službenicima, s tim da nije bilo povrijeđenih lica.

Jedan broj lica priveden je u Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona radi kriminalističke obrade i protiv istih će biti poduzete zakonom propisane mjere”, saopšteno je iz FUP-a.

Kod većine privedenih utvrđeno je prisustvo alkohola u krvi, pa je tako kod privedenog M. Dž. (1995) utvrđeno prisustvo od 1,12 promila, kod S. O. (1966) je izmjereno 1,75 promila, a kod B. S. (1968) čak 2,23 promila alkohola u krvi.

– Protiv ovih osoba bit će preduzete zakonom propisane mjere. Među privedenim su i dvije osobe starosne dobi od 19 i 21 godine, što znači da nisu mogli biti borci. Tokom provođenja navednih aktivnosti policija je utvrdila prisustvo većeg broja osoba mlađe dobi, kao i osoba koje nisu sa područja Tuzlanskog kantona – izjavio je portparol Šarić.

 

Na glavnom saobraćajnom čvorištu Tuzle saobraćaj se od jutros odvija bez problema.

Nekoliko stotina bivših boraca Armije BiH i HVO-a blokiralo je u srijedu saobraćaj na nekoliko ključnih puteva u BiH, među ostalim i na prometnoj petlji Šićki Brod. Mada je na svim drugim mjestima promet deblokiran u srijedu kasno uvečer, petlja Šićki Brod, uprkos apelima poljoprivrednika i Unije poslodavaca, ostala je blokirana sve do jutros.

Tokom trodnevne blokade petlje Šićki Brod registriran je jedan incident kada je jedan dio demobiliziranih boraca verbalno vrijeđao reportersku ekipu BHT1 i prijetio im razbijanjem opreme.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Salko Bukvarević, jučer je došao u Tuzlu kako bi razgovarao s demonstrantima, ali sastanak nije održan jer demobiloziraani borci nisu željeli formirati pregovarački tim.