Pence: Ambasada SAD-a u Jerusalemu od 2019. godine

Pence: Ambasada SAD-a u Jerusalemu od 2019. godine
Share

Američki potpredsjednik najavio je da će administracija SAD-a sljedećih sedmica napredovati u planovima da otvori ambasadu u Jerusalemu.

Američki potpredsjednik Mike Pence, koji boravi u posjeti Izraelu, najavio je da će Sjedinjene Američke Države premjestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem do kraja 2019. godine.

Pence je u izraelskom parlamentu obrazložio kontroverznu odluku SAD-a da prizna Jerusalem za prijestonicu Izraela, što su osudili Palestinci i njihovi arapski saveznici, prenosi AP.

On je najavio da će američka administracija sljedećih sedmica napredovati u planovima da otvori ambasadu u Jerusalemu i da će ona biti otvorena do kraja 2019. godine.

“Jerusalem je prijestonica Izraela”, rekao je Pence, dodajući da je predsjednik Donald Trump dao smjernice State Departmentu da počne pripreme za premještanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Netanyahu se zahvalio Penceu

Pence, međutim, nije precizirao datum kada bi do premještanja ambasade moglo doći, primjećuje Reuters.

Istovremeno, potpredsjednik SAD-a “snažno” je pozvao Palestince da se vrate za pregovarački sto.

“Mir se može postići jedino dijalogom”, rekao je on.

Pence se ranije danas sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji mu je zahvalio za “historijsko” priznanje Jerusalema za prijestonicu Izraela, rekavši da savez Izraela i SAD-a nikad nije bio jači, prenosi AP.

Reakcije palestinskih lidera

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da se neće sastajati sa zvaničnicima administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa zbog odluke o Jerusalemu, a ranije u decembru otkazao je zakazani sastanak s Penceom.

Palestinci se protive ovom američkom potezu tvrdeći da on krši međunarodno pravo i rezolucije UN. Oni su također zaključili da SAD više ne može biti posrednik u mirovnim razgovorima.

Glavna arapska stranka u izraelskom parlamentu je tražila bojkot Pencea, a njihov vođa Ayman Odeh, ga je nazvao „opasnim rasistom“. Palestinsko rukovodstvo je ranije odlučilo da otkaže dobrodošlicu američkom zvaničniku.

Pence je prije posjete Izraelu bio u Egiptu i Jordanu.