Obilježena 23. godišnjica pobjede nad agresijom: “Oluja” dovela do poraza velikosrpskog projekta

Obilježena 23. godišnjica pobjede nad agresijom: "Oluja" dovela do poraza velikosrpskog projekta
Share

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknuli su u nedjelju na proslavi 23. godišnjice “Oluje” kako ta vojna operacija i vrijednosti Domovinskog rata trebaju i danas biti motiv u izgradnji snažnog i uspješnog hrvatskoga društva, poručivši kako se zalažu za saradnju i dobrosusjedske odnose.

Grabar-Kitarović je istaknula da je Oluja bila veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu te da je potpuni poraz agresor doživio u daljnjim vojnim operacijama u BiH, čime su stvoreni preduslovi za postizanje mira koji i danas živimo.

Nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsko pomirenje, dok je iskreno preuzimanje odgovornosti npr. omogućilo primjereno i trajno pomirenje između Francuske i Njemačke i stvorilo snažni temelj današnje EU”, istaknuo je Plenković na proslavi 23. godišnjice “Oluje” u Kninu.

Naglasio je kako je “Oluja” u svega nekoliko dana gotovo u cijelosti poništila rezultate petogodišnje okupacije Hrvatske započete u kolovozu 1990. i vojnički porazila velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića.

“Zahvaljujući ‘Oluji’ hrvatsko je vodstvo, uz pomoć UN-a kasnije i uz mnogo snažniji položaj, osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog teritorija”, istaknuo je Plenković.

Također, podsjetio je, strateška promjena odnosa snaga koju je donijela “Oluja” omogućila je slom opsade Bihaća, oslobađanje velikog dijela BiH te u konačnici “Oluja” je omogućila i potpisivanje Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma za BiH.

Grabar-Kitarović se osvrnula i na Bosnu i Hercegovinu, te kontroverznim ne-Evropskim stavova “o legitimnom predstavljanju naroda” promicala etnonacionalne političke smjernice Predsjednika HDZ BiH Dragana Ćovića.