Grčka-Makedonija: I dalje bez rješenja kad je u pitanju korištenje imena “Makedonija”

Grčka-Makedonija: I dalje bez rješenja kad je u pitanju korištenje imena "Makedonija"
Share

Više od 100.000 ljudi okupilo se danas u Solunu na protestu protiv kompromisa u sporu sa Skopljem oko imena makedonske države koji bi uključivao riječ “Makedonija”.

Policija nezvanično procjenjuje da se na demonstracijama okupilo 100.000 ljudi, dok organizatori tvrde da se na skupu okupilo 400.000 ljudi.

Protest je održan ispred statue Aleksandra Makedonskog u Solunu, navodi agencija AP.

Najmanje 500 autobusa sa demonstrantima iz cijele Grčke stiglo je danas u Solun, gdje su se u centru grada održale demonstracije protiv upotrebe riječi Makedonija u bilo kakvom rješenju spora između Atine i Skoplja zbog imena bivše jugoslovenske republike.

U protestima učestvuju sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz Sjeverne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri.

Protest nije povezan ni sa jednom političkom partijom i cilj je da se Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi riječ “Makedonija” u svom imenu.

Dok su sa zvučnika glasno svirale pjesme legendarnog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, demonstranti su uzvikivali slogane “Grčka – Grčka – Makedonija”, “Nema duplog imena, nema više izdaje”, “Makedonija je Grčka”.

Protest protiče u mirnoj atmosferi, sa nekoliko čarki koje su se dogodile između demonstranata i anarhista obučenih u crno koji su pokušali da se ubace među demonstrante.

To je prvi veliki protest u Grčkoj otkako su se dvije države saglasile da obnove napore u cilju rješavanja 25-godišnjeg spora.

Novi pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN Metjua Nimica, nisu donijeli konkretne rezultate, ali su neki predlozi vezani za ime iznijeti na pregovarački sto.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je “u istorijskom smislu potpuno neosnovano i apsurdno tražiti ekskluzivitet za Makedoniju”.

“Ali, nije nerazumno uvrstiti termin Makedonija u kombinovani naziv, sa geografskim ili hronološkim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da niko ne polaže pravo na zemlju ili istoriju drugog naroda”, istakao je Cipras.

Prošlonedjeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se riječ “Makedonija” upotrijebi ni u jednom rješenju.

Grčka blokira pokušaje Makedonije da se pridruži NATO i EU, tvrdeći da naziv Makedonija podrazumijeva polaganje teritorijalnih prava na istoimeni sjeverni grčki region, koji obuhvata i grad Solun.

Dok se spor ne riješi, Atina je pristala da se Makedonija na međunarodnom planu naziva “Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija” (BJRM), a pod tim imenom je i primljena u UN 1993. godine.

Grčka i Makedonija imaju višedecenijski spor oko imena bivše jugoslovenske republike, koje za Grčku predstavlja znak teritorijalnih pretenzija na istoimenu oblast na sjeveru Grčke

Poslednjih mjeseci i u Atini i u Skoplju iskazana je spremnost na komprmos i obnovljeni su pregovori uz posredovanje UN