Zapovjednik snaga NATO-a u Evropi: Rusija uz pomoć čelnika manjeg entiteta podriva institucije BiH

Zapovjednik snaga NATO-a u Evropi: Rusija uz pomoć čelnika manjeg entiteta podriva institucije BiH
Share

Komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi general Curtis M. Scaparrotti izjavio je tokom svjedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, da zabrinjava jačanje uticaja Rusije u Evropi, a naročito na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim riječima, Rusija nastoji da time spriječi pojedine zemlje Zapadnog Balkana da napreduju na putu evroatlantskih integracija.
General Scaparrotti ističe da NATO mora da pomogne svojim saveznicima na Balkanu u njihovom otporu, kako je rekao, ruskom malignom uticaju, kao i da podrži partnere koji još nisu postali dio evroatlantskih institucija.

On je rekao da Rusija koristi odnose s čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine.

General Scaparrotti naglasio je kako Rusija pokušava spriječiti euroatlantski put pojedinih zemalja u regiji, i dodao kako su međunarodna zajednica i SAD garant stabilnost na Balkanu.

Scaparrotti je izrazio duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti dorinosi širenju ruskog utjecaja na Balkanu.

Zapovjednik NATO-a je istaknuo da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje zapadnog Balkana, zaključujući kako je potreban veći vojni, ali i diplomatski, angažman u regiji.

Ivica Puljić direktno iz Washingtona za agenciju aljazeera: