Portal dnevnik.ba: Izvinjenje čitaocima zbog rasističkih stavova Tomislava Zelenike

Portal dnevnik.ba: Izvinjenje čitaocima zbog rasističkih stavova Tomislava Zelenike
Share

Nakon što smo sinoć objavili Facebook status Tomislava Zelenike, portal Dnevnik.ba se ispričava svojim čitateljima i naglašavamo kako stavovi Tomislava Zelenike i status kojeg smo prenijeli nisu stavovi našeg portala. Također, ovim putem naglašavamo kako je Zelenikin status prenesen kao vijest i ne znači da je stav uredničkog kolegija portala Dnevnik.ba.

Međutim, vijest o statusu Tomislava Zelenike uklanjamo i ovim se putem ispričavamo svima koji su na bilo koji način bili opravdano i s punim pravom povrijeđeni sadržajem kojeg su pročitali od kojeg se, još jedanput, javno i bezrezervno ograđujemo uz naglasak kako takvi stavovi nisu stavovi redakcije portala Dnevnik.ba.

dnevnik.ba

MAGistralov osvrt

Tomislav Zelenika je prema dostupnim informacijama aktivista HSS-a, ali je imao kontakata i sa visokopozicioniranim pripadnicima Čovićevog ogranka HDZ-a. Svoje blago rečeno, ekstremne stavove je često “ojačavao” objavljujući fotografije visokopozicioniranih političara, između ostalog i sa Predsjednicom Republike Hrvatske. Time je ovaj ekstremista, u stvari, po istom principu, kao i Dragan Čović,  Republiku Hrvatsku i njene dužnosnike zloupotrijebljavao za niske, primitivne i rasističke stavove.

Tekst zbog kojeg se portal dnevnik.ba izvinuo i time pokazao da nije dio najprimitivnijeg ekstremizma, koji se u demokratskom svijetu naziva fašizam i rasizam, prenosimo dalje u cjelosti, ne sa namjerom da se rasplamsava mržnja, nego sa namjerom da se pokaže intelektualna svijest primitivnih pojedinaca, koji uz to imaju i visokoškolske diplome! Teško je vjerovati da je takav čovjek regularno završio studij, jer nakon studija nevjerovatno je da neko ostane na takvom primitivnom nivou. Osim toga, tekst koji je napisao Tomislav Zelenika bi u npr. Njemačkoj bio sankcionisan sa tri do sedam godina zatvora i doživotne zabrane bilo kakvim javnim djelovanjem. Mi ne želimo da Tomislav Zelenika zaglavi u zatvoru, ali apelujemo na one koji imaju posla s takvim primitivnim umovima da ih odbace i izoluju od bilo kakvog uticaja. Ako ne zbog sebe, a ono zbog mlađih naraštaja koji mogu imati bolju budučnost samo ako nemaju predrasude prema ljudima. Jer svijet je raznolik i takav će ostati.

Najodgovorniji za postojanje umova poput Tomislava Zelenike je Dragan Čović i vrijeme je da smogne hrabrosti da se izvine bosanskohercegovačkoj javnosti za pogrešnu i štetnu politiku koja je dovela Bosnu i Hercegovinu u stanje 90. godina.

Sporni tekst Tomislava Zelenike:

“Muslimani, Bošnjaci, su vaša najveća i najopasnija prijetnja. Oni su ti koji žive za to da vas ne bude. Ni vas ni Srba niti bilo koga drugoga u ovoj zemlji osim njih samih. Zar vas da ne bude, na vašoj ćaćevini i djedovini? Vi ste za njih prljavi ćafiri i nevjernici, a znamo što njima njihova vjera nalaže da čine s takvima. Ne zavaravajte se. Ne vjerujte njihovim obmanama i lažima. Oni su nasljedno predodređeni da izdaju, prevare i zabiju nož u leđa. Isto su napravili i prije 500 godina, i prije 150 i prije 70 i prije 30. Samo labilni, slabi, duhom siromašni, prevrtljivi i podmukli su mogli prije 500 godina izdati svoju vjeru i preuzeti agresorovu kako bi im bilo bolje i lakše živjeti. Kakvi su potomci mogli doći od takvi ljudi? Kako se od njih mislite obraniti i opstati danas kada ih ima dva milijuna? Vas 400 000 protiv 2 000 000 njih? Šta ste vi, Spartanci? Suprotstavit ćete se sami? Možda i jeste, ne sporim. Kao narod nemate puno vrlina ali među onim rijetkima koje imate je hrabrost. Ali ipak, Spartanci su kod Termopila bitku izgubili bez obzira na hrabrost. Učite od povijesti, a ne živite u njoj. Historia est magistra vitae. Ali vi ste jako loši učenici. Istina, vi niste u fizičkome sukobu i ratu ali jeste u političkome. To ne mijenja ništa na ovoj stvari. Shvatite ovu povijesnu lekciju kao metaforu onoga što danas proživljavate. Malo vas je, ne smijete sebi dozvoliti dva neprijatelja, previše vam je i jedan. Treba vam saveznik. Tko je on?“