Njemačka: FETO podsjeća na organizovanu kriminalnu strukturu

Njemačka: FETO podsjeća na organizovanu kriminalnu strukturu
Share

Njemačka je ponovo pokrenula procjenu djelovanja terorističke organizacije FETO na području te zemlje, objavili su njemački mediji.

Njemački magazin “Der Spiegel” u najnovijem broju objavljuje istraživanje objavljeno u saradnji s programom “Report Meinz” koji se emituje na prvoj njemačkoj televiziji ARD, a u kome se navodi kako je “jasno da u FETO-u iza jednog modearnog i sekularnog fronta stoji autoritativni sistem”.

“Der Spiegel” navodi kako je jedan odbjegli čelnik FETO-a prvi put ispričao unutrašnju strukturu organizacije u Njemačkoj.

“Ova osoba govori o jednom antidemokratskom pokretu”, navodi se u tekstu.

Osim toga, ista osoba pokret vidi kao “tajnu paralelnu strukturu u kojoj važne odluke donosi jedan vjerski lider”. Također, odbjegli čelnik podvlači kako stroga hijerarhija unutar organizacije podsjeća na organizovanu kriminalnu strukturu.

Novinar njemačkog magazina poziva se i na ovogodišnji izvještaj Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, u kojem Vlada Njemačke FETO stavlja u “kritičnu” kategoriju.

U izvješaju se navodi kako se izvori ambasade Njemačke u Turskoj slažu sa činjenicom da su se pripadnici FETO-a decenijama infiltrirali u državne institucije Turske, posebno unutar policije i pravosuđa.

Vlada Njemačke pokrenula je ponovnu procjenu djelovanja FETO-a u toj zemlji, a navedeno je kako “Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke sve više uzima za ozbljno procjene turskih izvora o FETO-u”.

U tekstu “Der Spiegel”, na četiri stranice govore dvije osobe koje su napustile FETO, a govore o onome što su prošli dok su bili unutar FETO-a.

Navodi se također, kako su pripadnci FETO-a u Njemačkoj, kako bi zaštitili imidž lidera organzcije, mijenjali imena obrazovnih ustanova u zemlji koje djeluju u sklopu FETO-a.

Tako je u njemačkom gradu Kelnu promijenjeno ime školi koja se ranije zvala “Diyalog”, a sada nosi ime katoličkog sveštenika i naučnika Frdinanda Franza Wallrafa.

Izvor: Agencije