Predsjednik SAD-a u Davosu: Slobodna trgovina mora biti poštena i recipročna

Predsjednik SAD-a u Davosu: Slobodna trgovina mora biti poštena i recipročna
Share

70 šefova država i vlada učestvovalo je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji je jučer završen. Američki predsjednik Donald Trump je održao završni govor.

Donald Trump je bio prvi Predsjednik SAD-a nakon 20 godina, koji je učestvovao na ovom renomiranom svjetskom ekonomskom susretu. Kao što se i očekivalo Trump je govor fokusirao na promociju Amerike i njegove globalne ekonomske politike koja je fokusirana na “proporcionalnom” i po njemu, pravednijem sistemu svjetskih ekonomskih kretanja, u kojima Amerika ima najvažniju ulogu.
Predsjednik SAD-a naglasak prvog dijela govora stavlja na ekonomiju te opisuje poreznu reformu koju njegova administracija provodi. – U zadnjih godinu dana ostvarili smo brojne pomake u SAD-u, omogućavamo svim Amerikancima da ostvare svoj američki san. SAD opet doživljava velik ekonomski procvat, a berza ostvaruje rekord za rekordom.
Vratilo se povjerenje u proizvodnju, industriju. Od mog izbora otvoreno je 2,4 milijuna novih radnih mjesta. Vlada optimizam među malim preduzećima. Smanjila se nezaposlenost. Danas sam ovdje kako bih poslao jendostavnu poruku da nikada nije bilo bolje vrijeme da investirate u SAD, rekao je Trump te dodao da podržavaju slobodnu trgovinu, ali ona ipak mora biti “poštena i recipročna”.