Ministar Šarović: BiH do ljeta članica WTO

Ministar Šarović: BiH do ljeta članica WTO
Share

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je u Ženevi prisustvovao završnim pregovorima o pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), izjavio je novinarima u Sarajevu da smo blizu članstva u WTO.

Šarović je dodao da su zemlje članice te organizacije u Ženevi prihvatile Akcioni plan koji to predviđa, a da je BiH sa Ukrajinom završila pregovore o pristupu tržištu.

Šarović je naveo da su poslije Ukrajine preostali pregovori sa Ruskom Federacijom, sa kojom je završeno pola posla, te da je sa Brazilom za pregovore ostala samo jedna tarifna linija – iskoštano pileće meso.

“Od tri zemlje završili smo aktivnosti sa jednom od njih i ako mogu da prenesem opšti utisak sa sesije, kojoj je prisustvovalo više od 50 ambasadora, dobili smo podršku za prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju od svih vodećih sila”, rekao je Šarović novinarima.

On je dodao da je i direktor Svjetske trgovinske organizacije Robert Azavedo u svojoj izjavi pružio punu podršku BiH.

“Drugi dokument koji je juče usvojen i ima najveću snagu jeste Akcioni plan za prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju, što znači da su zemlje članice prihvatile Akcioni plan koji predviđa da BiH bude primljena u tu organizaciju do ljeta 2018. godine, a ne do kraja godine kako smo ranije govorili”, dodao je Šarović.

On je napomenuo da bi taj dokument osim članica Svjetske trgovinske organizacije trebalo da prihvate i institucije i da ratifikuje Parlamentarna skupština BiH.

“Do kraja marta trebalo bi da se završe svi pregovori i da zakonodavni dio završimo. Sa Rusijom ostaje dogovor oko pristupa tržištu i tarifne linije za koje je zainteresovana ruska strana, prije svega, iz oblasti poljoprivrede”, rekao je Šarović.

On je istakao da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH aktivno raditi u narednim sedmicama na tom pitanju, napominjući da je pregovarački tim BiH ostao u Ženevi da radi na pripremi tehničkog dijela pristupa članstvu ovoj organizaciji.

Šarović je pojasnio da je neophodno najmanje tri mjeseca tehničkih priprema sa administracijom Svjetske trgovinske organizacije kako bi BiH u junu ove godine bila primljena u članstvo.