Angela Merkel: Trumpove poruke su deprimirajuće

Angela Merkel: Trumpove poruke su deprimirajuće
Share

Činjenica da je američki predsjednik Donald Trump povukao podršku zajedničkom saopštenju lidera sedam najrazvijenijih zemalja svijeta – G7 otrežnjuje i deprimira, izjavila je u nedjelju navečer njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Nećemo dozvoliti da nas neko vara. U takvom slučaju ćemo reagovati i odgovoriti”, poručila je Merkel tokom sinoćnjeg učešća u emisiji “Anne Will” na njemačkoj televiziji ARD.

Merkel je kazala da će Njemačka poduzeti opsežne mjere ukoliko SAD uvede carine i na njemačke automobile kao što je to učinio s evropskim čelikom i aluminijumom.

Oštro kritikujući američkog predsjednika Trumpa i zbog najavljenog neučešća u zajedničkoj izjavi učesnika samita zemalja G7, Merkel je kazala da je neprimjereno i veoma deprimirajuće da se porukom na Twitteru objavljuju takve stvari.

“Ne želim da dalje zaoštravamo naš govor”, dodala je Merkel, naglasivši da je izraz “deprimirajuće” sam po sebi snažan kada je ona u pitanju, ironično se referirajući na svoje tradicionalno smirene javne nastupe, prenosi Hina.

Američki predsjednik napustio je samit G7 u Kanadi ranije, kako bi otputovao u Singapur, gdje će se sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

Neposredno nakon odlaska, Trump je povukao u nizu ljutitih poruka na Twitteru podršku usaglašenom tekstu saopćenja sa samita G7, u kojem se obično slave zajedničke vrijednosti zapadnog svijeta pod američkim vodstvom. Komentarišući prijetnju američkog predsjednika uvođenjem carina na uvoz automobila, što bi posebno teško pogodilo njemačku automobilsku industriju, Merkel je odgovorila da “ćemo morati dobro promisliti što nam je činiti”.

“Valja se nadati da će Evropska unija ponovo nastupiti jedinstveno, kao što je učinila i ovaj put”, dodala je njemačka kancelarka.

EU je poručila da će 1. jula najaviti protumjere američkim carinama na uvoz čelika i aluminija.

U razgovoru za ARD, Merkel je ujedno odbila prijedlog američkog predsjednika da se Rusija ponovo uključi u grupu najrazvijenijih ekonomija svijeta.

Moskva je isključena iz grupe 2014. godine zbog pripojenja poluotoka Krima, tada u sastavu Ukrajine, a u međuvremenu se suočila s osudom Zapada i zbog vojne intervencije u Siriji i podrške predsjedniku Basharu al-Assadu.

“Rusija nam treba zbog razgovora o razoružanju i rasprava o Ukrajini i Siriji”, kazala je njemačka kancelarka.

“O tome nema nikakve dvojbe”, dodala je.

G7 je, pak, po njezinom tumačenju, “grupa zemalja koje dijele ista načela”, naglasila je.

Što se tiče sljedećeg velikog diplomatskog skupa, na kojem će biti prisutan i Trump, julskog sastanka čelnika NATO-a, Merkel predviđa da “neće biti nimalo lak”.

Trump je u više navrata oštro kritikovao evropske zemlje, Njemačku posebno, tvrdeći da ne izdvajaju dovoljno za vlastitu odbranu i da koriste američku vojnu moć.

Njemačka kancelarka podsjetila je da je EU već dogovorila “uspostavu vojnih kapaciteta komplementarnih NATO-u”, koji bi ubuduće trebali štititi Evropu od vojnih prijetnji.

EU mora razviti “zajedničku stratešku kulturu”, naglasila je Merkel, “jer će Evropa u protivnom biti stiješnjena u svijetu vrlo jakih polova” moći koji će biti izvan nje, prenose Agencije.

Trump je na Twitteru napisao da su ga isprovocirale Trudeauove izjave o tome da su američke carine neka vrsta uvrede Kanađanima koji “neće dopustiti da ih se tlači”. “Vrlo nepošteno i slabo. Naše su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode!”.

Izvor: Agencije