OSA: Službena posjeta FBI-u

OSA: Službena posjeta FBI-u
Share

Delegacija Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, predvođena direktorom Osmanom Mehmedagićem, boravila je u trodnevnoj službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Posjeta je organizirana na poziv Federalnog biroa za istrage (FBI), a tom prilikom je delegacija OSA-e BiH posjetila sjedište FBI-a u Washingtonu i Centar za provjere terorista (TSC), poseban odjel FBI-a zadužen za identificiranje potencijalnih terorista te održala niz sastanaka sa rukovodstvom FBI-a.

Direktoru OSA-e BiH Osmanu Mehmedagiću je u znak zahvalnosti sa uspješnu saradnju dviju agencija, naročito u oblasti borbe protiv nasilnog ekstremizma, radikalizma i terorizma, uručena statua čuvenog agenta Eliota Nessa te je iskazana obostrana opredijeljenost za dalju saradnju u oblasti borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Tokom boravka u Washingtonu direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić sastao se i sa ambasadorom BiH u SAD-u Harisom Hrleom.

Posjeti Sjedinjenim Američkim Državama je prethodio sastanak predstavnika FBI-a i rukovodstva OSA-e BiH, koji je održan 18. januara ove godine u Sarajevu, kada je direktoru Agencije Osmanu Mehmedagiću uručena plaketa u znak zahvalnosti za saradnju u lociranju i hapšenju Mirsada Kandića, osumnjičenog za umiješanost u terorističke aktivnosti.

Izvor: Agencije