Ivanić: Od nas zavisi kada ćemo postati dio EU

Ivanić: Od nas zavisi kada ćemo postati dio EU
Share

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je ocijenio da donošenje Strategije proširenja Evropske unije na zapadni Balkan predstavlja izuzetno značajan događaj, ali da to kada će BiH biti dio Unije zavisi isključivo od domaćih političara.

Ivanić je dodao da je i ranije tvrdio da posljednje stvari koje se događaju u Evropskoj uniji pokazuju da je, možda prvi put u dugom nizu godina, Evropska unija postala ozbiljna kad je počela da govori o proširenju na zapadni dio Balkana.

“Mislim da je donošenje ove strategije odlučujuće i da nakon ovoga više zaista neće nikad biti pitanje da li će ili neće zemlje zapadnog Balkana postati članice EU. Definitivno je da hoće, pitanje je samo kada”, smatra Ivanić, prenosi agencija Fena.

Po njegovim riječima, iz svega što je rečeno vidljivo je da oni Srbiju i Crnu Goru smatraju zemljama koje su otišle mnogo unaprijed u odnosu na sve druge, a da Bosna i Hercegovina spada u zemlje koje tek treba da se pokažu i uđu u ozbiljnije reforme.

Dodao je da od nas samih presudno zavisi, te da se nada će da u vremenu koje dolazi biti manje unutrašnjih sukoba, manje formalne saglasnosti za Evropsku uniju, a više istinskog rada i “da ćemo učiniti šta možemo, a možemo mnogo, da naše unutrašnje stvari ne zloupotrebljavamo i da ne koristimo za usporavanje približavanja Evropskoj uniji”.

“Dakle, kada, zavisi sad od nas, ne više od Evropske unije nego od nas samih”, kazao je Ivanić.