Donald Trump i Kim Jong: Sastanak vjerovatno u maju, sankcije ostaju

Donald Trump i Kim Jong: Sastanak vjerovatno u maju, sankcije ostaju
Share

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i sjevernokorejski čelnik vjerovatno će se sastati u maju, vrijeme i mjesto tek treba odrediti.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un sastat će se do maja, a Kim je obećao suzdržati se od novih ispitivanja nuklearnog oružja i raketa, rekao je južnokorejski dužnosnik nadležan za nacionalnu sigurnost, a potvrdila Bijela kuća.

“Predsjednik Trump je rekao da će se sastati s Kim Jong-unom do maja”, objavio je Chung Eui-yong, rekavši da je Trumpa izvijestio o posjeti Sjevernoj Koreji.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders je kazala da će Trump “prihvatiti poziv da se sastane s Kimom, a vrijeme i mjesto treba još odrediti”, prenosi Hina.

“Kim je obećao da će se Sjeverna Koreja suzdržati od daljnjih testiranja nuklearnog oružja ili raketa”, rekao je novinarima u Bijeloj kući Chung Eui-yong, načelnik južnokorejskog Ureda za nacionalnu sigurnost, nakon što je delegacija Južne Koreje izvijestila američke dužnosnike i Trumpa o razgovorima između Seula i Pjongjanga.

Kimova želja

Kim je izrazio želju “da se sastane s Trumpom što je prije moguće”, kazao je Chung i dodao kako da je Trump zahvalio južnokorejskoj delegaciji na informiranju i “rekao da će se susresti s Kim Jong-unom do maja, kako bi se postigla denuklearizacija”.

Chung je kazao da su Južna Koreja i Trump optimisti u vezi nastavka diplomatskog procesa kako bi se ispitale mogućnosti mirnog rješenja.

Južnokorejski dužnosnik također je dodao da će se nastaviti pritisak na Sjevernu Koreju dok riječi ne potvrdi konkretnim akcijama te najavio da će zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje planirane za april biti održane.

Sanders je rekla da SAD želi denuklearizaciju Sjeverne Koreje i dodala da “sve sankcije i maksimalan pritisak moraju ostati”.

Japanski ministar odbrane Itsunori Onodera je, odgovarajući na objavu iz Washingtona, kazao da se Sjeverna Koreja mora obavezati  da će u potpunosti odustati od razvoja nuklearnog oružja kako bi se s Pjongjangom mogli održati smisleni razgovori.

Trump je o najnovijem razvoju događaja razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom, a SAD neće pristati na ništa manje od trajne denuklearizacije, rekao je agenciji Reuters neimenovani dužnosnik Trumpove administracije.

Maksimalni pritisak

Abe je novinarima u petak kazao da je u telefonskom razgovoru s Trumpom ponovio kako međunarodna zajednica mora nastaviti s maksimalnim pritiskom na Pjongjang te da se nada da će već idućeg mjeseca posjetiti SAD i s Trumpom razgovarati o Sjevernoj Koreji.

“Pozdravljamo promjenu stavova Sjeverne Koreje”, rekao je Abe.

Državni sekretar SAD-a Rex Tillerson je ranije kazao da su “razgovori o razgovorima” s Pjongjangom mogući, ali da su pregovori o denuklearizaciji vjerovatno još daleko.

Chung i čelnik južnokorejske Nacionalne obavještajne službe Suh Hoon doputovali su ranije u četvrtak u Washington kako bi prenijeli stavove Sjeverne Koreje o mogućim pregovorima s Washingtonom i mogućnosti da Pjongjang obustavi nuklearne testove ako se vlastima Sjeverne Koreje daju garancije sigurnosti.

Izvor: Agencije