Muzej Sarajeva: U pripremi izložba Zeca, Numankadića, Ramića

Share

U prostorijama jednog od pet depandansa Muzeja Sarajeva, Brusa-bezistanu, otvorene su dvije izložbe – “Urbani razvoj Sarajeva” i „Makete Sarajeva“. Izložbe prikazuju prostorni razvoj bh. prijestonice od najstarijih vremena, preko antike, srednjeg vijeka, osmanskog i austrougarskog perioda, pa sve do danas.

Prema riječima direktora Muzeja Sarajevo Mirsada Avdića, ulaz na ove izložbe je slobodan.

– Mnogo pažnje posljednjih dana izazvale su ove dvije izložbe. Uz njih, posjetioci svakodnevno imaju priliku pogledati neke od stalnih postavki koje se nalaze u našim depandansima, Svrzinoj kući, Despića kući, Muzeju Jevreja, Muzeju Sarajeva 1878.–1914. te Brusa-bezistanu – ističe Avdić.

Osim stalnih tematskih izložbi, poput onih iz osmanskog ili austrougarskog perioda, koje su i najposjećenije, u Muzeju Sarajeva pripremaju se i za brojne druge aktivnosti.

– Trenutno pripremamo izložbu iz naše umjetničke zbirke povodom Dana Kantona Sarajevo, a u pripremi je i otvaranje jedne spomen-sobe na brdu Žuč te jedno arheološko iskopavanje – kazao je Avdić.

Likovni umjetnici

Direktor je istakao i da će posjetioci Muzeja do juna imati priliku pogledati i jednu veliku izložbu na kojom će se predstaviti neki od trenutno najznačajnijih bh. likovnih umjetnika.

– Pripremamo i izložbu naših savremenih likovnih umjetnika, poput Safeta Zeca, Edina Numankadića, Affana Ramića. Svi naši prostori su zauzeti stalnim izložbama, a međuprostor koristimo za povremene izložbe, kakva će i ova biti. Zbog toga nam nedostaje jedna galerija gdje bi se, svako malo, moglo izlagati – dodao je Avdić.

45.000 posjetilaca

– Prošle godine zabilježili smo blizu 45 hiljada posjeta. Trudimo se da u saradnji s Turističkom zajednicom, ali i lokalnim zajednicama, vrijedne muzejske eksponate približimo kako stranim gostima tako i svim građanima Sarajeva i BiH. Posebno sarađujemo s općinama i školama – zaključio je Avdić.