Najava izložbe: Uskrsna izložba 2018 HKD Napredak

Najava izložbe: Uskrsna izložba 2018 HKD Napredak
Share

Uskrsna izložba djela članova Udruge likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ već tradicionalno nam donosi nova djela zaljubljenika u likovnu umjetnost.

Sam revijalni karakter daje na znanje da je izložba oslobođena bilo kakve vrste zadanih tema, te predstavlja jedan veliki i bogat mozaik kojeg čine radovi likovnih umjetnika HKD Napredak.

Širok je dijapazon likovnih tehnika:  od ulja na platnu pa do skulptura, i formi obogaćen koloritom individualnog izričaja koji čine ovu izložbu.

No, bilo kojoj tehnici se radilo, autori čija su djela uvrštena u ovogodišnju Uskrsnu izložbu  prenijeli su dio svoje osobnosti i bezmalo meditativni proces stvaranja koji je gotovo jednako vidljiv kao i samo djelo.

I ovom prigodom motivi na djelima uvrštenim u izložbu dolaze iz prostranstava autorske  svijesti, ali i podsvijesti, pa i snoviđenja. Ako tome dodamo i otvoreni kolorit karakterističan za većinu izloženih djela onda s pravom ,možemo kazati da se radi o iznimnoj ekspresivnosti koja ovoj izložbi daje posebnu dimenziju.

Autori su i ovog puta pokazali da posjeduju ono što zovemo nesputanom maštom, a njene plodove vješto prenose na platno.Tome valja pridodati i elemente ekspresionističkih iskustava, vidljive ponajprije u konkretnim oblicima i snažnom govoru boje.

Nadahnuti snagom imaginacije svaki od njih kreira autentičan vlastiti svijet oblika koji vibriraju između  realnog i svijeta fantazije.

Slikajući različite motive umjetnici nepretenciozno spajaju koncept, bude emocije pri čemu svaki potez uvjetuje onaj sljedeći, baš kao što je on sam uvjetovan prethodnim a kao posljedica nastaju iznimno dojmljiva djela koja nas potiču na promišljanje o neophodnosti težnje k ravnoteži emocije i razuma u svakome od nas.

Otvorenje

26. Mart u 19 sati do 9. April u 19 sati

Franjevački samostan sv. Ante, Bistrik – MALA GALERIJA

Franjevačka 6, 71000 Sarajevo

Kombinirajući klasična i suvremena likovnih traženja članovi Udruge likovnih umjetnika HKD „Napredak“ svojim djelima daruju nam, osim naglašene duboke i intimne slike realnosti koja nas okružuje sa svim svojim lijepim i manje lijepim detaljima, funkciju dekorativnosti, čineći izložbu u cjelini balansom skladna kolora i oku ugodno gledljivom formom.

Autorski radovi kojima su se članovi predstavili su raznoliki.

Kroz razne medije tražiti vlastiti izričaj, pri čemu se rukovoditi brojnim pitanjima , ali, sve to vrijeme ne udaljiti se od nesporne vještine slikanja i vlastitog stila koji je posljedica osobnog izbora da se intimno krajnje iskreno preda likovnoj umjetnosti jeste jedna od temeljnih „zadaća“ likovnih i umjetnika uopće, a članovi Udruge likovnih umjetnika HKD „Napredak“ i ovoga puta su joj odgovorili na sebi svojstven i najbolji način.

Bijeg od kaotične stvarnosti veliki broj autora pronalazi u povratku prirodi, čovjeku. Koristeći osobni likovni izričaj nalik upravo ovu poruku uspijevaju prenijeti i na promatrača što svjedoči kako o njihovoj posvećenosti likovnom izričaju tako i o sugestivnosti i vještini.

Nerijetko svjesnim odmicanjem od stvarnosti autori dopuštaju da u njihovim djelima racio i podsvijest zamjene pozicije tako da oslikavajući procese lutanja, maštanja i sanjanja, koji često bivaju kompleksniji od stvarnosti u kojoj živimo na sebi svojstven način ipak bilježe upravu tu stvarnost od koje bježe.

Svojim djelima oni nam pokazuju „putovanje“ vlastitih misli, želja, ideja i snova, te poput romana toka svijesti izravno zapisuju svoj unutarnji život, gradeći pritom složene strukture oblika koje u skladu s nepretencioznim koloritom čine iznimno upečatljive likovne kompozicije.

Vrijeme u kojem živimo neodoljivo nam i čak imperativno postavlja uvjete za okupljanjem ovakve vrste, koja humanizmom svojih likovnih sadržaja , svojom otvorenošću, duhom i ljubavi prema stvaralaštvu otvaraju neke nove nade , bogate nas plemenitošću , unoseći opću društvenu klimu i tračke neke nove svjetlosti.

Možda je likovna umjetnost ono sto nas može za trenutak osloboditi od ove stvarnosti u kojoj nema boja ili dominiraju samo sive nijanse.Uostalom,umjetnost i snovi su neodvojivi jedno od drugog.

Svaka od ovih izložbi Napretkove Udruge je nešto vise od same likovne smotre.

To je iskaz svakog stvaraoca ponaosob da stvara i djeluje zajedno ,da stvara s prijateljima po ljubavi za plemenito i lijepo kao jednim od temeljnih kriterija.

Upravo zato, kao i zbog činjenice da, objedinjujući na momente, gotovo dječju naivu i mladenačko buntovništvo s vlastitim iskustvenim promišljanjem svijeta koja ukazuje na tendenciju da upozore i podsjete na istinske ljudske vrijednosti kao i na povratak njima kao egzistencijalističku neophodnost autori nam i ovoga puta donose izložbu koja će, kao i prethodne, s razlogom, biti uvrštena među kulturne događaje od važnosti kako za Udrugu likovnih umjetnika i HKD „Napredak tako i za grad Sarajevo, a i za Bosnu i Hercegovinu.

Hiba Mustafić

Predsjednica Udruge likovnih umjetnika HKD „Napredak“