Nakon trovanja ruskog špijuna: SAD i 14 EU zemalja protjeruje ruske diplomate

Nakon trovanja ruskog špijuna: SAD i 14 EU zemalja protjeruje ruske diplomate
Share

Sjedinjene Američke Države (SAD) i 15 zemalja članica Evropske unije (EU), uključujući i Hrvatsku, donijele su odluku o protjerivanju ruskih diplomata, nakon trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u Velikoj Britaniji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki predsjednik Donald Trump naredio je protjerivanje 60 ruskih diplomata nakon trovanja ruskog špijuna, iza kojeg kako tvrde brojne evropske zemlje i SAD stoji Rusija.

Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća, saopštio je da su odluku o protjerivanju ruskih diplomata donijele i brojne članice EU.

Među zemljama koje su najavile protjerivanje ruskih diplomata su Poljska, Njemačka i Litvanija.

Njemačka i Poljska su saopštile da su naredile deportovanje četvero ruskih diplomata, dok je Litvanija zatražila od troje diplomata da napuste tu zemlju.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke saopštilo da je riječ o zajedničkom evropskom odgovoru na slučaj “Skripal”, zbog kojeg su vidno narušeni diplomatski odnosi između Rusije i Velike Britanije.

Premijer vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak da će Hrvatska protjerati jednog ruskog diplomata iz Hrvatske zbog trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala.