Pomoću nove tehnologije bi da vlada iz Belgije

Share

Odbjegli bivši lider Katalonije Carles Puigdemont, koji želi da se vrati na svoju funkciju, izjavio je da će mu nove tehnologije omogućiti da vlada iz Belgije, prenosi AP.

 

Carles Puigdemont je to rekao katalonskom javnom radiju, obraćajući se iz Brisela, gdje je pobjegao od sudske istrage koja je u Španiji pokrenuta protiv njega, zbog pokušaja otcjepljenja Katalonije.

Navodi se da je taj pokušaj izazvao španske vlasti na raspuštanje katalonske vlade i raspisivanje vanrednih izbora u tom sjeveroistočnom regionu, da bi potom separatisti na tim izborima osvojili parlamentarnu većinu.

AP navodi da, uz istragu koja se vodi protiv smijenjenih članova katalonske vlade, što zatvorenih u zatvoru, što odbjeglih u Brisel, novo upravno tijelo katalonskog parlamenta mora do kraja januara odlučiti, da li će Puigdemontu dozvoliti ponovnu kandidaturu putem posrednika koji bi ga zastupao.

Podsjećamo, da je centralna vlada Španije najavila da će spriječiti povratak Puigdemonta na vlast i sudskim putem ukoliko to bude neophodno.