100 žena koje su promijenile Hrvatsku: Izložba “Neustrašive žene”

100 žena koje su promijenile Hrvatsku: Izložba "Neustrašive žene"
Share

Nakon Jastrebarskog, Rovinja i Nove Gradiške, izložba “Neustrašive žene” nastavila je svoje putovanje i stigla u Pakrac – rodni grad prve hrvatske premijerke Jadranke Kosor koja je ujedno i jedna od 100 značajnih žena predstavljenih na izložbi!

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” svečano je otvorena u petak 20. svibnja u Muzeju grada Pakraca

U društvu Jelene Hihlik, ravnateljice pakračkog muzeja i gradonačelnice Anamarije Blažević svečanom otvorenju nazočile su Sonja Švec Španjol, organizatorica izložbe, kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja te ilustratorice koje sudjeluju na projektu – Željka Mezić i Branka Hollingsworth. Svečanost otvorenja pakračke izložbe su izvedbom skladbe Dore Pejačević uveličali učenica OGŠ Pakrac Stefani Škariot i profesor Josip Pečić. Ravnateljica Jelena Hihlik istaknula je kako joj je veliko zadovoljstvo što ovu značajnu i iznimno relevantnu izložbu može predstaviti pakračkoj publici, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol ukazala je na značaj medija ilustracije uz koji smo svi odrasli, kao i na činjenicu da se ovom izložbom stavlja u fokus značajne žene koje su kroz povijest i sadašnjost oblikovale i nesebično doprinijele boljitku našeg društva, ali fokus je istovremeno i na suvremenim ilustratoricama, njih ukupno 23 koje su ilustrirale 100 značajnih žena. Suorganizatorica izložbe i ilustratorica Željka Mezić je u ime svih ilustratorica opisala koliko je bio velik izazov i poduhvat ilustrirati neustrašive žene iz hrvatske povijesti i sadašnjosti te istaknula kako je svaka ilustratorica imala slobodu odabira žena koje želi ilustrirati. Izložbu je službeno otvorila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

PAKRAC –  rodni grad prve hrvatske premijerke JADRANKE KOSOR:

Jedna od značajnih žena predstavljenih na izložbi je i Jadranka Kosor, a autorica ilustracije je nagrađivana hrvatska ilustratorica Vanda Čižmek.

Prva hrvatska premijerka rođena je 1953. godine u Pakracu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a karijeru je započela u novinarstvu. U knjizi “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” autorica Rosie Kugli ističe dio iz premijerkine autobiografije kao jasnu poruku svim djevojčicama i ženama: “Jako je važno da ne pristanete biti zapisničarke, ni “male od kužine” koje se šutke klanjaju ili uklanjaju. Budite ono što želite i ne odustajte od svojih snova, čak i ako sanjate o tome da postanete premijerka.”

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezićkoje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Izložba je svoje putovanje započela 8. ožujka u Gradskom muzeju Jastrebarsko, 11. travnja bila je predstavljena u Pučkom otvorenom učilištu Grada Rovinja – Rovigno/ Università popolare aperta della Città di Rovinj – Rovigno, 4. svibnja u Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška, 20. svibnja otvorena je u Muzeju grada Pakraca, nakon čega će boraviti u Gradskoj knjižnici Slavonski Brodtijekom srpnja, Gradskom muzeju Virovitica tijekom listopada, Muzeju Croata insulanus Grada Preloga tijekom studenoga, Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić u Galeriji Razvid tijekom prosinca te od kraja prosinca 2022. godine pa sve do polovice siječnja u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac – Knjižnica za mlade.

Na izložbi posjetitelji će moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris BešlićVanda ČižmekSonja GašperovIvana Guljašević KumanMarsela HajdinjakBranka Holingsworth NaraMirela Ivanković BielenHelena JanečićMarijana JelićIrena Jukić PranjićAna KadoićHelena KlakočarLana KljučarićHana Lukas MidžićŽeljka MezićMargareta PeršićAndrea Petrlik HuseinovićSanja PribićNataša Rašović BodišSanja Rešček RamljakIrena SophiaSanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Izložba u Muzeju grada Pakraca ostaje otvorena do 20. lipnja 2022. nakon čega putuje u Slavonski Brod.

Sonja Švec Španjol