Najava izložbe: “Rock Dreams” – Milenko Šećerović, Hilmo Kahrić- Hils, Dragoljub Marić

Najava izložbe: "Rock Dreams" - Milenko Šećerović, Hilmo Kahrić- Hils, Dragoljub Marić
Share

Grupna izložba umjeničkih slika koncipirana na temu Rock ART-a pod nazivom „ROCK DREAMS“ biće otvorena u galerijskom prostoru Caffe Bar-a „ŠIBICA“, 3. juna 2022. godine u 20:00 sati.

Poznati zenički slikari Hilmo Kahrić- Hils, Milenko Šećerović i Dragoljub Marić predstaviće 18 umjetničkih radova, koje karakteristišu kompozije velikih formata urađenih u kombinovanoj i tehnici ulja na platnu.

O autorima

Milenko Šećerović rođen je 1956 godine u Zenici i do sada je učestvovao na 15 kolektivnih i grupnih izložbi i 5 samostalnih izložbi u Sarajevu, Tuzli, Travniku, Zelenkovcu (Mrkonjić Grad), Zenici i Beogradu. U njegovom umjetničkom stvaralaštvu posebno su izraženi portreti i pejzaži Zenice. Kroz cikluse rock art-a stvara djela koja su omaž rock legendama i tom vremenu kojem i sam pripada. Veliki uticaj na njega je imao akademski slikar Tomislav Perazić kod kojeg je usavršavao likovni izraz i slobodu poteza karakterističnog za impresionizam.

Hilmo Kahrić Hils rođen je 1955 godine u Zenici. Završio je srednju školu za primjenjene umjetnosti u Sarajevu 1975 godine i prvu godinu akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Učesnik je velikog broja kolektivnih, grupnih i samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu (Zadru, Splitu, Zagrebu, Tuzli, Veneciji, Sarajevu, Zelenkovcu, Zenici i drugim gradovima). Stvara djela primjenom različitih slikarskih, grafičkih i vajarskih tehnika. Kombinovana tehnika će karakterisati i ciklus rock art-a. Kompozicije koje stvara pored realizma imaju i apstraktne forme.

Dragoljub Marić rođen je 1959 godine u Zenici. U umjetničkom stvaralaštvu do sada je učestvovao na 45 kolektivnih izložbi i 15 likovnih kolonija. Vodio je i dvije škole slikanja. Koristi različite slikarske tehnike – grafit,kreda,pastel,tuš,akvarel,akrilik i ulje na platnu. Pored toga stvara i skulpture u drvetu, glinamalu i najlonu. Likovni pravci u njegovim djelima su realizam i kubizam sa apstraktnim kompozicijama.

Izložbu će otvoriti ugledni rock analitičar Sead Pašić, a voditelj programa je Almir Hadžajlić. Ukupan umjetički dojam ove izložbe su i muzičari Hisam Jusufović Hiso i rock grupa „The Ćeif“ koji će nakon otvorenja izložbe svirati rock balade i muziku ex-yu rock scene.

Organizator i generalni sponzor izložbe je Hari Maslić vlasnik agencije MerisCon ARTDesign (www.meriscon.com) iz Frankfurta.

H.M.