Najava izložbe: “Nagnuto malo” – akademski slikar Damir Facan-Grdiša

Najava izložbe: "Nagnuto malo" - akademski slikar Damir Facan-Grdiša
Share

U četvrtak 7. srpnja 2022. u 21 sat održat će se svečano otvorenje samostalne izložbe “Nagnuto malo” akademskog umjetnika Damira Facana-Grdiše u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku. Na otvorenju će prisustvovati umjetnik Damir Facan-Grdiša, voditeljica Galerije sv. Krševana Antonija Modrušan, a izložbu će predstaviti kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol

Damir Facan-Grdiša predstavlja se selekcijom iz recentnog ciklusa radova većih formata izvedenih u tehnici akvarela na papiru. Posjetitelji će na izložbi moći razgledati ukupno 14 radova od kojih su pojedini radovi poput “Grad barokni” i “More zarezano” nastali u posljednjih nekoliko mjeseci te će premijerno biti predstavljeni javnosti upravo na izložbi u Šibeniku.

Damir Facan-Grdiša već duži niz godina istražuje aspekte doživljaja dviju tradicionalnih tema u slikarstvu – pojam nevjerojatne snage mora i sociološki aspekt grada. Dva likovno, karakterno i značenjski posve suprotna motiva umjetnik uzima kao polazište za razradu likovnih elemenata u području krajnje reducirane figurativnosti. Djela čiji je sadržaj oblikovan strukturama sazdanim od niza ponavljajućih elemenata realizirana su u tehnici akvarela, pri čemu svježina, sjaj i svjetlost definiraju atmosferu pojedinog rada. Svakoj slici prethodi skica neophodna za jasnu definiciju prostora i pomnu razradu planova unutar kompozicije. Matematičkom redukcijom ostvaruje se raster ponavljajućih planova čiji je ritam povremeno obogaćen uplivom druge boje ili linije drugačijeg karaktera. Akvarel kao tehnika obojane svjetlosti ne javlja se u potpunoj slobodi razlivene transparentne materije već prati karakter tankoćutne britkosti crteža, te preciznom kontrolom i beskrajnom strpljivošću autora nastaje krivulja neba ili pojedini val oblikovan nizanjem i do 15 tonova jedne boje. Oblikovanjem formi principom nizanja tonova zadržava se intenzitet boje i oblika na velikim formatima, a kontrast najsvjetlijih i najtamnijih tonova omogućuje utjelovljenje metafizičke ljepote svjetlosti i sjajnosti koja izbija iznutra.

BIOGRAFIJA:

Damir Facan-Grdiša rođen je 1965. godine u Zagrebu. Umjetničko obrazovanje započinje na Školi za primijenjenu umjetnost, odjel zidnih slikarskih tehnika, da bi 1990. godine diplomirao na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ive Friščića. Nakon studija radi kao nastavnik likovnih stručnih predmeta na Obrtničkoj školi u Zagrebu do 1998. godine. Nakon toga djeluje kao samostalni umjetnik, izlaže te objavljuje ilustracije za više izdavačkih kuća. Član je HDLU-a, ULUPUH-a, a od 2002. godine i HZSU-a.

Uz slikarstvo kao primarni medij umjetničkog izražavanja, Damir Facan-Grdiša od 1986. godine radi i kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske, a od 2000. godine kao samostalni  licencirani restaurator za zidno slikarstvo.

Damir je dobitnik većeg broja nagrada od kojih ističemo Veliku nagradu 9. hrvatskog triennala akvarela (Karlovac/Slavonski Brod) 2022. godine i Nagradu 8. zagorskog likovnog salona u Krapini 2018. godine.

Izložba ostaje otvorena do 30. srpnja 2022. u Galeriji sv. Krševana.

Sonja Švec Španjol