Featured ARTist: Miroslava Kaurin

Featured ARTist: Miroslava Kaurin
Share
Miroslava Kaurin je umjetnica iz Sarajeva koja već dugi niz godina aktivno djeluje u bosanskohercegovačkim likovnim krugovima kroz samostalne i grupne izložbe, te različita likovna udruženja.
Miroslavu sam upoznao na MerisCon-ovoj koloniji u Zenici, 2015. godine. Od prvog momenta, pa do danas, naša prijateljska aura je obilježila nas kao ljude, umjetnike i dvije srodne duše. Prijateljstvo može, ali ne mora, da izgradi vrijeme. Vremenski poznajemo se tek koju godinu, a ono što me veže za Miroslavu je neovisno od vremena. Ljude i njihovo prijateljstvo može odrediti jedan moment, a koji onda ostaje vječan.
Miroslava se bavi slikarstvom od 1989. godine kada kreće u školu slikanja S. Čizmića i N. Kantardžića u Sarajevu. Njena ljubav prema slikarstvu održava je kroz godine ratnog perioda kada počinje djelovati pri udruženjima čiji je član i danas - „Mary Stopes International“, HKD „Napredak“, AKCUS „Seljo“, „Paleta Ćulhan“, i dr. Putem ovih udruženja, a i na samostalnu inicijativu, član je brojnih slikarskih kolonija i radionica u zemlji i inozemstvu. Njena želja sa usavršavanjem se ostvaruje kroz neprekidno pohađanje slikarskih škola. Trenutno je u studiju Mag. slikarstva Indire Kaliman.

Exhibition of paintings of Miroslava Kaurin

Rođena u Vranju, ona u svom umjetničkom izrazu nosi duh i energiju juga koji se prepoznaju u dinamici njenog kolorita i vrlo snažnim kontrastima raspoloženja. Portret i umjetnost figure, naročito ženske, teme su koje svojom kompleksnošću okupiraju njen umjetnički izražaj, i kroz koje ona, ponekad na vrlo realističan, a ponekad na apstraktan način, prikazuje raspon ljudske emocije. Lice je uvijek u fokusu i osnovni je nosilac njene vizije čak i kada je potpuno lišeno bilo kakvih obilježja.
Likovne kolonije Goražde, Hadžići, Tuzla,Tešanj,Počitelj, Prokoško jezero, Fojnica, Bijenale u Tuzli, Balatonu,Zenica, Kakanj, Livno Samostalne izlozbe tri u Sarajevu, u Hrvatskoj u Bristu, Gostovanja na TV Hayat, TV Sarajevo, TV Kiseljak, TV SA, TV Vogošča TV Face i dr.  

H.M.