Promocija Bosne i Hercegovine u aktivnostima počasnog konzula Dalibora Jurkića

Promocija Bosne i Hercegovine u aktivnostima počasnog konzula Dalibora Jurkića
Share

I u 2022. godini počasni konzul za Bosnu i Hercegovinu iz Gvineje gospodin Dalibor Jurkić neumorno, kroz brojne aktivnosti na društvenom, političkom i ekonomskom planu promoviše Bosnu i Hercegovinu. Kroz bilateralne i multilaterarne aktivnosti, kako na domaćem, tako i na internacionalnom planu zastupa interese države i građana BiH, njene ekonomske kapacitete, s posebnim fokusom na jaćanju veza brojne dijaspore sa maticom.

Kako je Dalibor Jurkić postao počasni konzul za Bosnu i Hercegovinu iz Gvineje?

-Veleposlanik Gvineje u Berlinu Siradiou Diallo, predložio je da budem njihov počasni konzul u BiH. Napisao je diplomatske note i poslao ih u Sarajevo u Ministarstvo inostranih poslova. Ja sam to sa zadovoljstvom prihvatio, ali uz samo jedan uslov da konzulat bude u mom rodnom Livnu. Kada su me sve tajne službe pododbro ispitale, prekontrolisale, kada se dokazalo da nemam ni jednu mrlju u životu, dobio sam i diplomatski imunitet. Namjera je da se uskoro u Sarajevu otvori ambasada Republike Gvineje. Ja sam Bosanac, moja domovina je BiH i ja želim da se sve odvija u toj zemlji. – kaže gospodin Jurkić

Životni put Dalibora Jurkića?

Dalibor Jurkić rođen je u Livnu, a životni putevi vodili su ga na razne strane svijeta.

Svojevremeno je  bio poznati pjevač, pa fotomodel i maneken. Šetao je svjetskim modnim pistama, a kada je sve to ostavio okrenuo se ekonomiji, biznisu, humanitarnim akcijama. Godinama je logistička podrška bivšem Predsjedniku Hrvatske Stipi Mesiću, s kojim je prošao skoro cijeli svijet.

Radio je i djelovao po Africi, a posebno u Gvineji, Beninu, Togu,Nigeriji,Keniji, Obali Bjelokosti. Želja i motivacija je bila da pomogne tim zemljama, a kroz njegove brojne kontakte i veze u svijetu politike, diplomatije, ekonomije i velikog povjerenja koje uživa na estradnoj sceni. Te aktivnosti su bile usmjerene da brže i efikasnije privrednici iz navedenih zemlaja stupe u kontakt sa evropskim i svjetskim biznismenima. U vrijeme pandemije organizovao je medicinsku pomoć za afričke zemlje, te posebno za Bosnu i Hercegovinu. U 2022. godini su u planu brojni susreti njemačkih političko-privrednih subjekata sa predstavnicima države BiH, te dijasporom, a koje planira i organizuje konzul Dalibor Jurkić.

U prilogu vam predstavljamo galeriju koja svjedoći o navedenim aktivnostima gospodina Dalibora Jurkića u 2022. godini, ali posebno o čovjeku koji je neumorno i neprestano posvećen interesima Bosne i Hercegovine i njenih građana.

MerisCon ARTDesign – Hari Maslic