Najava izložbe: “Svijet inspiriran i nesputan stvarnošću” – Vane Kosturanov

Najava izložbe: "Svijet inspiriran i nesputan stvarnošću" - Vane Kosturanov
Share

U tjednu od 25. do 29. listopada 2021. u sklopu Festivala knjige i književnosti PAZI, KNJIGA! po prvi put hrvatskoj javnosti bit će predstavljen cjelovit uvid u bogat, nevjerojatno magičan i krajnje istančan svijet ilustracija iznimnog makedonskog autora Vaneta Kosturanova. Izložbe u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Knjižnici Kajfešov brijeg moći će se pogledati od ponedjeljka 25. listopada u radnom vremenu knjižnica, dok će svečano otvorenje izložbe u Galeriji VN biti održano u utorak 26. listopada s početkom u 19 sati. Na otvorenju će biti prisutan autor Vane Kosturanov, autorica i umjetnička voditeljica Festivala PAZI, KNJIGA! Ana Đokić i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

Samostalna izložba pod nazivom “Svijet inspiriran i nesputan stvarnošću” obuhvaća selekciju ilustracija iz autorovih autorskih slikovnica kao i slikovnica nastalih u suradnji s drugim autorima (Danijela Pavlek, Ana Đokić, Ema Pongrašić, Biljana S. Crvenkovska). Izložba je podijeljena u tri tematske cjeline i održat će se istovremeno na tri različite lokacije u Zagrebu: Knjižnica i čitaonica Bogdana OgrizovićaGalerija VN Knjižnica Kajfešov brijeg. U izlogu Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića posjetitelji će se moći kroz uvodno predstavljanje upoznati s bogatim i raznovrsnim djelovanjem Vaneta Kosturanova, dok će u Galeriji VN biti izložena selekcija ilustracija iz autorskih slikovnica Vane Kosturanova (“Zvjezdano dijete”, “Djevojčica i medo” i “Djevojčica i grad”). U Knjižnici Kajfešov brijeg bit će predstavljen izbor ilustracija iz slikovnica nastalih u suradnji s drugim autorima uz koje će posjetitelji moći otkriti i kakvo je bilo iskustvo suradnje pisaca s Vanetom Konsturanovom.

U sklopu izložbe održat će se i popratni edukativni sadržaji. U srijedu 27. listopada dogovoren je susret Vaneta Kosturanova  i učenika 2. razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna koji će doći u pratnji svoje profesorice Nikoline Punjek Duđak na izložbi u Knjižnici Kajfešov brijeg. Učenici će imati jedinstvenu priliku upoznati se s autorom i njegovim djelovanjem kroz razgovor s umjetnikom, dok će u četvrtak  28. listopada studenti zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti zajedno sa svojim profesorom Svjetlanom Junakovićem posjetiti izložbu u Galeriji VN u kojoj se održati razgovor s umjetnikom. Oba susreta tj. razgovora učenika i studenata s umjetnikom Vanetom Kosturanovom moderirat će kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

Organizatori izložbe su Knjiga u centru i Kreativna mreža, a pokrovitelji izložbe su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

O izložbi

Postav u izlogu Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića tek je uvod u lik i djelo ovog iznimnog autora. Vane Kosturanov svoju je prvu autorsku slikovnicu Zvjezdano dijete napisao, oslikao i objavio 2018. godine, nakon čega su uslijedile još dvije autorske slikovnice Djevojčica i medo 2019. godine i Djevojčica i grad objavljena 2020. godine. Nakon niza autorskih slikovnica Vane Kosturanov je ostvario suradnju s drugim autorima iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije što mu je toliko uspješno pošlo za rukom da je u 2020. i 2021. godini objavljeno čak šest knjiga. Stoga vas srdačno pozivamo da, u sklopu ove izložbe, a nakon što istražite i upijete prezentirana djela i informacije u izlozima Knjižnice Bogdana Ogrizovića, svakako posjetite Galeriju VN u Ilici 163,  gdje ćete moći doslovce zaroniti u nevjerojatno bogat, inspirativan i krajnje suptilno dočaran svijet autorskih slikovnica Vaneta Kosturanova, dok u Knjižnici Kajfešov brijeg u Ulici grada Gualdo Tadino 4 možete pogledati selekciju Vanetovih ilustracija iz knjiga ostvarenih u suradnji s drugim autorima, a koje svjedoče o osobnosti ilustratora, njegovoj inovativnosti, individualnosti i originalnosti pristupa pojedinom piscu i njegovom djelu.

Zašto posjetiti sve lokacije na kojima smo organizirali i predstavili fascinantan opus makedonskog umjetnika Vaneta Kosturanova? 

Mogli bismo ovom prilikom navesti sve nagrade i priznanja koje je Vane Kosturanov osvojio za svoj rad, no ne umanjujući važnost spomenutih priznanja, Vanetove ilustracije govore daleko više od riječi, one dotiču one skrivene zakutke ljudske duše te je dovoljno dati im priliku dolaskom na izložbu, a sve ostalo učinit će predstavljena djela. U svijetu prepunom negativnosti i šuma nepotrebnih informacija dopustite si ulazak u svijet nepatvorenih misli i emocija utjelovljenih u ilustracijama iskonske umjetničke vokacije Vaneta Kosturanova. 

Biografija umjetnika

Vane Kosturanov najviše vremena provodi zamišljajući stvari. Te stvari katkada su nove slike, ali ponekad zamišlja i ilustrira slikovnice. Toliko se zaigrao u tom svijetu slikovnica, da ih je već napisao i oslikao tri: Zvjezdano dijete, 2018., Djevojčica i medo, 2019. i Djevojčica i grad, 2020. Ostatak vremena provodi crtajući po papiru, ponekad i na platnu, a povremeno ilustrira djela drugih pisaca (također poznatih sanjara).

Za svoja zamišljena djela katkada dobije nagradu.

Vane živi i radi u Strumici, jednom vrlo običnom i stvarnom gradu.

Iz predgovora izložbe kustosice Sonje Švec Španjol:

Vane Kosturanov s nevjerojatnom lakoćom utjelovljuje jedinstvene, neponovljive trenutke koji ne djeluju grandiozno, već prisno, toplo i ljudski zbog čega se doslovce svaki promatrač može poistovjetiti s utkanom emocijom. Ilustracije Vaneta Kosturanova uz tehnički suverenu izvedbu i umijeće prenošenja ideje, zahvaljujući  originalnosti, individualnosti i bogatoj imaginaciji samog autora, rezultiraju jedinstvenim izrazom koji svojim duhom, odnosno karakterom, zadržava pažnju promatrača i ostaje u trajnom sjećanju.

Izložba Vaneta Kosturanova upriličena na tri lokacije – u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Galeriji VN i Knjižnici Kajfešov brijeg – pruža uvid u širinu, bogatstvo i važnost različitih likovnih aspekata ilustracije danas – od slobode likovnih interpretacija u autorskim slikovnicama pa sve do prilagodbe i različitosti izričaja u realizaciji ilustracija za slikovnice drugih autora. Crtež, slika, ilustracija osim što prenosi puno više od samih riječi, često predstavlja odjek neke druge stvarnosti. Ili nestvarnosti. Ilustracija je oduvijek intrigirala ljudski um. Ona može biti pokretač unutarnjih sadržaja i značenja, ne samo kod djece već i kod odraslih. Ilustracija uvijek pruža jednu novu dimenziju te komunicira na više razina za koje nije potrebno poznavanje jezika, već isključivo osjećaj i likovna intuicija, no da bi se ona spoznala potrebno je educirati nove naraštaje od najmlađe dobi i dopustiti im da maštaju, istražuju i proživljavaju vizualnu informaciju putem ilustracija stvarajući pritom vlastite slike i crteže. Omiljene slikovnice, stripove i bajke pamtimo prvenstveno zbog emocija koje su u nama probudile, te tako zauvijek ostaju dio našeg djetinjstva i odrastanja. Uopće ne sumnjamo da će i Vanetove slikovnice, bilo autorske, bilo nastale u suradnji s drugim autorima, ostaviti neizbrisiv emocionalni i vizualni trag kojem ćemo se uvijek rado vraćati i u kojem ćemo uvijek iznova pronalaziti odgovore na ključna životna pitanja. (Sonja Švec Španjol)

Sonja Švec Španjol