Otvorena izložba slika Hibe Mustafić “Natura est cultura”

Otvorena izložba slika Hibe Mustafić “Natura est cultura"
Share

Izložba slika Hibe Mustafić „Natura est cultura“ otvorena je večeras u Sarajevu u galeriji „Mak“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

To je postavka umjetničkih djela nastalih zadnjih mjeseci povodom Svjetskog dana čišćenja kao doprinos jačanju svijesti o globalnom problemu zagađivanja životne okoline i skretanje pažnje na ljepotu prirode i potrebu da bude očuvana i njegovana u esencijalnom obliku.

– Umjetničko stvaranje kod mene obično počinje od emocije koja prerasta u ideju. Ovog puta je bilo suprotno – kad sam se vraćala s jedne likovne kolonije, prošla sam pored pejzaža koji me oduševio i ostavio bez daha. Bila sam sretna što tako nešto imamo i njegujemo. No, samo par kilometara dalje, vidjela sam veoma ružnu deponiju na jednom našem jezeru i to me skamenilo. Odlučila sam povezati svoju umjetnost i odnos čovjeka prema prirodi – kazala je povodom ove izložbe autorica.

Večerašnju izložbu njenih radova otvorio je ljubitelj umjetnosti i posjetilac velikog broja kulturnih događaja u Sarajevu Halid Kuburović.

Na otvorenju je pročitana zabilješka autoricine koleginice iz sarajevske Udruge likovnih umjetnika HKD „Napredak“ Ivane Lukić.

– Ljepota slika, boja, impresija, ali u prvom redu ekspresija koje je Hiba Mustafić nanosila na svoja platna, imaju cilj ujediniti globalnu zajednicu, podići svijest i provesti istinitu promjenu kako bi se postigao i krajnji cilj – čista i zdrava planeta, netaknuta priroda, a na što ukazuje i sama izložba koja kroz pejzaže u različitim tehnikama i formatima ističe svu ljepotu naše majke, naše prirode, kojoj se moramo i trebamo vratiti – navela je između ostalog Lukić.

Izložba ostaje otvorena u galeriji „“Mak“ do kraja sedmice.

Hiba Mustafić je članica Udruženja likovnih umjetnika „Paleta Ćulhan“ i predsjednica Udruge likovnih umjetnika HKD „Napredak“ Sarajevo.

H.M.