Srbija: Hiljade protestvuju protiv Vučićevog režima

Srbija: Hiljade protestvuju protiv Vučićevog režima
Share

Svi svjetski mediji, a bojažljivo lokalni izvještavaju o protestima “1 od 5 miliona”.  Iako su aktuelni režimski političari u Srbiji i privremena vlast u manjem BiH entitetu (samoproglašenoj tzv. Republici Srpskoj) prijetili “strancima”, spominjali uplitanje “politike”, zavjere i druge nebuloze te uspjeli da obeshrabre javnost na području bivše Jugoslavije, a i neke strane političare da o tome govore, ipak je očigledno da je najmasovniji dio bosanskih Srba i Srbijanaca odlučio da stvar uzme u ruke i da se riješi jednoumlja koje su uspostavili spomenuti nacionalistički režimi.

Građani traže odlazak “jednoumlja” i žele vlast koja je u stanju da se prema okolini i drugima odnosi onako kako je civilizovano i demokratski, po međunarodnim pravilima, konvencijama i posebno tolerantno, ne samo kad je u pitanju etnički favorizovani nacionalitet, nego svi građani jedne države. Neminovno je da destrukcija i nacionalizam na kraju budu poraženi.

Kolona građana je poslije govora glumca Branislava Trifunovića i predsjednice NVO Evropski pokret sa KiM Rade Trajković krenula centrom Beograda. Kolonu predvode bubnjari, okupljeni nose srpske i zastave Beograda, a sa kamiona sa ozvučenjem čuje se muzika.

Trifunović je pozvao sve da dođu 16. januara da odaju poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću, ali “bez pištaljki”.

– Da mu mirno odamo poštu. Čoveku koje je 20 dana pred smrt rekao “Ima nas više”. Stalno ćemo pitati ko je ubio Olivera – rekao je Trifunović.

On se osvrnuo i na najavljeni kontramiting.

– Najavljuje kontramiting gde će dovoditi ljude za 1.500 dinara, i gde će dobijati sendvič. To je razlika između njih i nas, mi dolazimo ovde srcem. Ima nas više, i pobedićemo – dodao je Trifunović.

Rekao je i da nosi šal koji je isplela njegova majka.

– Nosim ga zbog svih majki koje se plaše. Samo da kažem da se ne brinu. Majko ne brini, na ulici sam, dobro mi je, okružen sam dobrim ljudima – rekao je Trifunović.

Organizatori protesta do sada su iznijeli nekoliko zahtjeva upućenih na adresu aktuelnih vlasti, među kojima su veća vidljivost protesta na RTS, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama, a među zahtjevima su i pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsjednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.